Izvor:
06.03.2018 u 23:44
0

GRABAR-KITAROVIĆ: Hrvatska podržava evropski put BIH!

MOSTAR – Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je danas u Mostaru da Hrvatska podržava teritorijalnu celovitost BiH, ravnopravnost njena tri konstitutivna naroda, kao i evropski put BiH.

Navodeći da je prošlo šest godina od poslednjeg trojnog sastanka na predsedničkom nivou, Grabar-Kitarovićeva ocenila je da je današnji sastanak u Mostaru bio izuzetno koristan, jer se, osim o otvorenim pitanjima izmedju tri države, razgovaralo i o područjima saradnje koja mogu biti produktivna i pozitivna.

"Glavna tema razgovora je bila Strategija Evropske komisije o Zapadnom Balkanu", kazala je hrvatska predsednica posle sastanka članova Predsedništva BiH s predsednicima Srbije i Hrvatske.

Ona je dodala da će Hrvatska kroz Savet Evrope nastojati učiniti što više kako bi podstakla proces evropskih integracije BiH.

Kolinda Grabar Kitarović navela je dalje da u budućnosti vidi zajedničke nastupe BiH, Hrvatske i Srbije na trećim tržištima, dodavši da je razgovarano i o demografskim kretanjima na području zemalja zapadnog Balkana.

Prema njenim rečima, izmedju tri države postoji mogućnost saradnje u oblasti energetike i sabraćajne infrastrukture.

Govoreći o izmenama Izbornog zakona BiH, hrvatska predsednica je kazala da su članovi Predsedništva BiH istakli da je to jedno od gorućih pitanja u BiH.

Ona je naglasila da se radi o unutrašnjem pitanju BiH, ali da smatra da to pitanje treba da bude rešeno u skladu s presudama medjunarodnih sudova i sudova u BiH, kako bi se u izbornom procesu ostvarilo dejtonsko načelo jednakopravnosti svih naroda u Bosni i Hercegovini.

"Najgora moguća opcija je da neko BiH nameće rešenja u vezi sa Izbornim zakonom", kazala je hrvatska predsednica, povodom najave predstavnika medjunarodne zajednice da će nametnuti izmene Izbornog zakona ako to vlasti u BiH ne učine do kraja aprila.

Kurir.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter