Izvor:
02.05.2018 u 02:12
0

Otkriveni tajni dokumenti CIA: Amerika se protivila zločinačkoj akciji „Bljesak“!

Zapisnici CIA sa sastanka održanog 4. maja 1995. godine, praktično samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija.

Možda i važnije, pokazuju koliko su se protivili toj akciji.

"Prisutni su izrazili zabrinutost zbog vojne situacije u Hrvatskoj. Zamenik šefa CIA jasno je savetovao prisutne da postoji mogućnost ozbiljne eskalacije sukoba u Hrvatskoj i Bosni, uključujući i srpsku intervenciju, uz minimalno prethodno upozorenje. Prisutni se slažu da hrvatskom predsedniku Tuđmanu nije bilo jasno da američka vlada ne odobrava hrvatske poteze. Odlučeno je da su potrebni određeni koraci kako bi se jasnije pokazala američka zabrinutost", stoji u zapisniku.

Važno je napomenuti da je sastanku prisustvovao i Ričard Holbruk, isti onaj koji će se kasnije proslaviti Dejtonskim sporazumom i prestankom rata na ovim područjima.

Upravo na njega i njegove saradnike iz američkog ministarstva spoljnih poslova pao je zadatak stvaranja pritiska na Franju Tuđmana.

Jedan od predloga bio je i sastanak sa zamenikom američkog predsednika Alom Gorom i to u Londonu.

"Prisutni se slažu da treba izvršiti pritisak na sve nivoe hrvatske vlasti kako bi prihvatili blaže stavove: demilitarizacija oslobođenih područja, povratak srpskih civila i ponovna uspostava UNCRO u Sektoru Zapad. Ako Hrvatska prihvati ove predloge, Amerika bi podržala raspoređivanje hrvatske civilne policije u Sektoru Zapad i uklanjanje vojne sile RSK", stoji u zapisniku uz napomenu da taj zadatak pripada ministarstvu spoljnih poslova.

A to znači Holbruku i njegovim saradnicima.

"Prisutni su raspravljali o potrebnim koracima kako bi se osiguralo da Hrvati jasno vide američke stavove o njihovim vojnim operacijama. Prisutni nalažu da se odmah obavesti hrvatska strana o našoj dubokoj zabrinutosti te da predložimo sastanak zamenika predsednika s predsednikom Tuđmanom u Londonu kao jedan od načina prenošenja informacija Hrvatima o brizi zbog Tuđmanove vojne operacije", piše u dokumentima CIA.

Podsetimo, danas se navršavaju 23 godine od zločinačke akcije "Beljesak" koje su izvršile hrvatske oružane snage.

kurir.rs
Foto: wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter