Izvor:
08.05.2018 u 23:48
0

HARADINAJ: Cilj nam je postizanje političkog jedinstva!

U Prištini je danas održan sastanak predstavnika političkih partija, pozicije i opozicije, a kosovski premijer Ramuš Haradinaj je nakon sastanka novinarima rekao da je skup održan s ciljem postizanja političkog konsenzusa o najvažnijim pitanjima – završnoj fazi dijaloga sa Beograd, izradi Statuta o formiranju ZSO, transformaciji KBS u vojsku i evropskom putu.

Osim što je podsetio da je kosovska vlada dostavila parlamentu predlog platforme o završnoj fazi dijaloga sa Beograd, koju je nadležni odbor već odbacio kao neprihvatljivu, Haradinaj nije rekao ima li pomaka u dogovoru sa opozicijom.

Glavni kamen soticanja predložene platforme za završnicu dijaloga se Beogradom je predlog vlade da šef prištinskog tima u nastavku dijaloga bude predsednik privremenih kosovskih institucija, Hašim Tači.

Taj predlog je, međutim, neprihvatljiv za gotovo sve opozicione partije, a saglasja po tom pitanju nema ni unutar vladajuće koalicije, uglavnom zbog nepoverenja u Tačija.

Upitan o mogućnosti raspisivanja preveremenih paralamentarnih izbora s obzirom na to da vlada nema podršku većine u parlamentu, nakon što su poslanici Srpske liste povukli podršku njegovom kabinetu, Haradinaj je uzvratio pitanjem:"Zar vam se e čini da neko želi prevremene izbore".

Srpska lista je povukla podršku vladi zbog toga jer ni pet godina od potpisivanja briselskog sporazuma, Priština nije uradila ništa na formiranju Zajednice srpkih opština.

Iako prištinski mediji spekulišu da će se poslanici Srpske liste predomisliti i vratiti u vladu, te da je to, kako tvrde, pitanje dana, iz tog političkog subjeta takva mogućnost je ranije danas odbačena.

Haradinaj je podsetio da je političke predstavnike okuupio predsedavajući parlamenta Kadri Veselji s ciljem postizanje političkog konsenzusa o, kako je rekao, "kosovskom državnom programu", preneo je portal Telegrafi.

Prema njegovim rečima, Veselji je predložio da tema današnjih razgovora budu prioritetna pitanja od, kako je kazao, "nacionalnog interesa sa posebnim osvrtom na završnu fazu dijaloga za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, izradi Statuta Asocijacije opština sa većinskim srpskim stanovnistvom, formiranje kosovske vojske, evropskim integracijama i izbornoj reformi".

Blic.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter