30°C

Beograd

POTPISIVAO SE SRPSKIM IMENOM: Hrvatski novinar i teolog se izvinio zbog Oluje

Hrvatski novinar i teolog Drago Pilsel izvinio se svima koji su pre 21 godinu izgubili najbližu rodbinu u zločinima počinjenim nad civilima za vreme i nakon vojno-policijske operacije ”Oluja”, svima koji su, kako ističe, bili primorani da napuste kuće, gradove i sela u kojima su odrastali, živeli, imali prijatelje, decu i porodicu.

Pilsel se izvinio svima onima čija je imovina opljačkana, a kuće u kojima su generacijama živeli - spaljene i razrušene, tako da nisu imali gde da se vrate.

Pilsel je izvinjenje objavio na portalu Autograf.hr, a u objašnjenju stoji da je nakon "Oluje" šetao "oslobođenim područjima" i da mu je, kako kaže, bilo jako neugodno i teško da vidi sve to što je video.

"Da budem na čisto: mi smo morali vratiti zemlju u normalu, završiti s pobunom Martićevaca i reintegrirati okupirana područja, ali duboko verujem kako ostvarenje nijednog društvenog i političkog cilja, čak ni onda kada su sva diplomatska sredstva iskorišćena, nikada ne sme uključivati počinjenje zločina i teških kršenja ljudskih prava. Nije smelo ni tada - 1995.", naveo je Pilsel nakon opširnog svedočenja tih viđenja.

Inače, Pilsel je odrastao u porodici ustaških emigranata, u čiju je kuću u Argentini dolazio porodični prijatelj Ante Pavelić. Kao mladić zadojen ustaškom ideologijom, postao je angažovani antifašista, koji je prvi ukazivao na zločine nad Srbima u Oluji i koji se u znak solidarnosti prema tim žrtvama jedno vreme potpisivao srpskim imenom Jovan.

Tanjug
Foto: Twitter/Sputnik Srbija

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar