Euleks se povlači neobavljenog posla: Zločini nad Srbima ostaće zauvek nerasvetljeni!

Misija Evropske unije Euleks, koja je deset godina na Kosovu bila zadužena za policiju i pravosuđe, završava svoj rad i od 14. juna imaće samo savetodavnu ulogu.

Od misije se očekivalo mnogo više, te da iza njenog rada ostaju brojni nerešeni slučajevi zločina nad Srbima, za koje, po svemu sudeći, niko neće odgovarati.

Da skandal bude još veći, neki od predmeta ratnih zločina nad Srbima sada će preći u ruke kosovskog pravosuđa. Inače, među slučajevima koje Euleks nikad nije valjano i do kraja istražio su i masakr srpske dece u Goraždevcu, ubistva srpskih žetelaca u Starom Grackom, ali i brojne nerazjašnjene otmice.

Politički analitičar Dušan Janjić kaže da je Euleks mogao daleko više da uradi na Kosovu, ali to ipak nije bilo tako jer je među činovnicima ove misije bilo dosta "istrošenih i korumpiranih" ljudi.

- Po pitanju ratnih zločina, Euleks ništa ozbiljno nije uradio. Čak su njihove sudije oslobađale iz pritvora ljude koje su njihovi tužioci privodili. Vršenje istražiteljskih, tužilačkih i sudskih funkcija od strane Euleksa je bilo katastrofalno. Mogli su mnogo više i stručnije da rade. Ja prosto ne znam nijedan slučaj koji su oni doveli do kraja, a znamo za hiljade slučajeva koje nisu želeli da procesuiraju, ili su ih prebacili kosovskim sudovima, ili ih zagubili - navodi Janjić i dodaje da se Euleks izvukao i iz jednog važnog posla - posredovanja između Beograda i kosovskih vlasti. Kao nešto što je Euleks koliko-toliko dobro uradio on navodi pomoć u obuci kosovskih policijskih servisa, kao i to da jedan deo sudova dobije kvalitetne kadrove.

I predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun ocenjuje da nema razloga za zadovoljstvo ukupnim rezultatima Euleksa, jer se nije ponašao statusno neutralno u najvećem delu obavljanja svoje misije na Kosovu. Kako kaže, bilo je mnogo optužbi za korupciju među pripadnicima te misije, ali je ona ipak predstavljala neku šansu da srpski narod ostvari svoja prava:
- Završetak misije Euleks će dodatno destabilizovati srpski narod i oduzeti mu i poslednju mogućnost da ispuni svoja prava i obaveze.

O korupciji u Euleksu se dugo govorilo u kuloarima, a onda je o tome 2014. javno progovorila i tužiteljka te misije Marija Bamije. Kako je tvrdila, do dokaza o korupciji došla je na osnovu prisluškivanja jednog višeg državnog službenika za koga se sumnjalo da vrši krivična dela. Snimci njegovih razgovora su ukazali na to da viši zvaničnici Euleksa primaju mito u iznosima od više stotina hiljada evra. Nakon što se požalila vlastima i zatražila punu istragu, Bamije je, kako tvrdi, verbalno napadana, blaćena u medijima i naterana da napusti Euleks. Ta misija ju je na kraju suspendovala, ali zbog, kako su naveli, "objavljivanja podataka iz poverljivih dokumenata".

 

kurir.rs
Foto: Facebook/eulex kosovo

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30 Rano jutro
06.45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Parovi - Jutarnja kafica
11:55 Vesti
12:00 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
13:50 Dnevnik
14:10 Parovi - Jutarnja kafica
14.30 Serija: Suze moje sestre
15:20 Posle ručka
16:00 Vesti
16:10 Posle ručka - nastavak
17:30 Telemaster
18:10 Glamur
18:30 Kviz: Naslovna strana
19:00 Upoznajte parove
21:00 Goli život
23:00 Parovi - Poželi pesmu
02:30 Parovi - Live