Izvor:
10.08.2016 u 21:31
0

MODERNIZACIJA NAORUŽANJA: Hrvatska od SAD dobila 16 BORBENIH helikoptera!

U prisustvu hrvatskog državnog vrha danas su u kasarni Zemunik predstavljeni su helikopteri "Kajova vorior" (Kiowa Warrior) koje su Oružane snage Hrvatske dobile od SAD, a njihova baza će biti u Zadru.

Projektom opremanja Oružanih snaga obuhvaćeno je 16 helikoptera i oprema od SAD, koji su proizvedeni u periodu od 2010. do 2012., a u operativnu upotrebu su uvedeni između 2012. i 2015. od kojih je prvih pet helikoptera u 93. vazduhoplovnu bazu dopremljeno 30. jula ove godine.

Reč je, kako su preneli hrvatski mediji, o izvidničko – borbenim helikopterima dobijenim od Sjedinjenih Američkih Država koji će biti u sastavu Eskadrile helikoptera 93. vazdušne baze Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva i Protivvazdusne odbrane.

Ministar odbrane Josip Buljević je zahvalio vladi SAD, kako je rekao, strateškom partneru Hrvatske, na ovoj donaciji.

– Pripadnici Oružanih snaga dobijaju savremena sredstva, verujem da će nas helikopetri podstaci na nove iskorake. Ono što treba naglasti, ova donacija prestavlja vidljivu potvrdu našeg savezništa. Helikopteri koji danas ulaze u sustav Hrvatske vojske tek su jedna od podrški naših strateških partnera, a ona je dokaz ispravnosti, da sa strateškim partnerima možemo usavršavati naše kapacitete – kazao je ministar obrane Buljević u Zemuniku.

Naveo je da je ukupna pomoć Amerike vredna više stotina miliona dolara.

– Gradimo takve snage koje su u savezničkim misijama dale vidljiv doprinos – kazao je Buljević.

Nakon Buljevića, prisutnima se obratila i predsednica Kolinda Grabar Kitarović istakavši da je opremanje hrvatskog ratnog vazduhoplovstva korak učinjen uz pomoć američkog strateškog savetnika.

– Uključivanje helikoptera ima, osim vojne komponente, i političku – rekla je Kitarovićeva koja je i komandant Oružanih snaga Hrvatske.

Dodala je da je jedna privrženost Hrvatske NATO-u, kao i nove sposobnosti Oružanim snagama Hrvatske.

Predsednica je kazala da se ne radi ni o kakvom iskazivanju moći, kako to Hrvatskoj spočitavaju susedi, nego opremanje i modernizaciju Oružanih snaga.

– Sigurnost ne dolazi sama od sebe, niti je besplatna. Moramo nastaviti istim i ubrzanim tempom modernizaciju naših snaga, pa tako i ratnog vazduhoplovstva. Kitarovićeva je ocenila da je dolazak helikoptera u Hrvatsku dokaz da je i u vremenima finansijske oskudice moguće raditi na modernizaciji – rekla je Kitarovićeva i dodala da će Zadar biti matična baza za svih 16 helikoptera.

Tanjug
Foto: Wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter