Izvor:
30.05.2018 u 18:34
0

DODIK: Idem u Predsedništvo BiH da popravim poziciju Srpske!

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas da se za člana Predsedništva BiH kandiduje kako bi popravio položaj Srpske i ističe da nema nikakvu obavezu prema BiH, izuzev da očuva mir.

Dodik, koji je danas održao predavanje na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, rekao je novinarima da je BiH "sastavljena", da nije država, i da ima samo međunarodno priznanje, međunarodni okvir.

Unutrašnji suverenitet pripada entitetima, objasnjo je on dodajući da BiH nema izvršne organe.

"Ima Savet ministara koji je pomoćni organ Predsedništva. Jedini izvršni organ na nivou BiH je Predsedništvo. To je napravljeno u konceptu da BIH uvaži unutrašnju strukturu, a sve godine od Dejtona do danas je pokušano da se promeni ta unutrašnja struktura i da se nametne nadleznost zajedničkih institucija BiH nadležnosti entiteta što nije u duhu ni pismu Dejtonskog sporazuma, ali jeste u aroganciji međunarodne zajednice, koja je kroz visoke predstavnike menjala prakse", naveo je Dodik.

Kaže da je dobro što je ustav ostao onakav kakav je napisan u Dejtonu, ali dodaje da u suštini postoji taj ustavni sistem po Dejtonu i drugi, realni kojeg nema u tom ustavu, a da je njegova uloga da pokuša da te anomalije dovede u red, a na dobrobit RS.

Podsetio je da njega biraju Srbi i građani RS, da nema nikakve obaveze prema BiH, izuzev da očuva mir.

"Nemam nameru da popustim ni u jednom segmentu onoga što je interes našeg naroda", poručio je, te podsetio da člana Predsedništva srpskog naroda bira RS, bošnjačkog Bošnjaci, a hrvatskog Hrvat i da se oni u Predsedništvu sastaju kao jedini izabrani, jer Savet ministara biraju entiteti i dolaze ljudi koje oni odaberu.

Rekao je da ne može da predvidi ko će predstavljati u Predsedništvu druga dva naroda, ali i da ne želi da utiče na izbor drugih naroda, kao što, tvrdi, drugi neće uticati na izbor srpskog naroda.

Ističe da nema nikakve želje i da u Predsedništvo ide samo da popravi poziciju RS.

tanjug.rs
Foto: wikimedia, arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter