Komandir "Bondstila" progovorio o srpskom poreklu: "Učim istoriju kroz svoj posao"!

Američka baza "Bondstil" kod Uroševca bila je u petak otvorena za predstavnike medija.

Svoja "vrata" su otvorili zbog turnira u fudbalu u kojem su učestvovale reprezentacije timova iz zemalja koje rade u toj bazi i pripadnici Vojske Srbije.

Novinare je pozdravio komandant KFOR-a Salvatore Kuoči, inače, italijanski general, koji je podsetio da se približava Svetsko prvenstvo u fudbalu, ali da će, nažalost, ono proći bez Italije.

"Svi volite fudbal. Ja sada neću imati šanse da navijam za svoj tim, jer se Italija nije kvalifikovala za svetsko prvenstvo", našalio se Kuoči. 

On se osvrnuo na turnir u Bondstilu rekavši da su oni želeli da urade nešto drugačije i da pokažu dobru volju i saradnju, objašnjavajući da su se sastali oni koji svakodnevno rade na obezbeđivanju adminstrativne linije, ali sada da igraju fudbal. 

Pored timova iz Poljske, Turske, Amerike, tu su bili i pripadnici Vojske Srbije koji su se odlično pokazali budući da su savladali Amerikance i Poljake. 

"Ima 28 nacija koje učestvuju u kosovskoj misiji. Svaka pojedinačna nacija se u svojim zemljama takođe suočava sa međuetničkim problemima...", rekao je Kuoči koji je potom ozbiljnim tonom rekao da je KFOR neutralan i da želi da zaštiti sve stanovnike Kosova bez razlike. 

Svaki problem shvatamo ozbiljno i pokušavamo da osiguramo bezbednost svih građana naročito kada se desi nešto međuetnički, rekao je Kuoči i dodao da ih takvi sukobi brinu i da to žele da reše na najbolji način. 

Američkog oficira Nika Dučića, komandanta Bondstila "sačekala" su pitanja o srpskom poreklu, a on je ponudio i objašnjenje zbog čega intrigira javnost: 

"Smatram da je javnost zaintresovana zbog posebne situacije da sam ja prvi američki pukovnik srpskog porekla koji je dobio priliku da komanduje na Kosovu. To je verovatno ono što je medijima zanimljivo. S moje tačke gledišta, meni je zanimljivo što mogu da vidim istoriju kroz svoj posao", rekao je on novinarima. 

Moja porodica je, nastavio je Dučić, emigrirala u Ameriku i ja sam druga generacija koja je tamo rođena, a sada imam priliku da dam svoj doprinos. 

"Nik Dučić je američki oficir srpskog porekla koji svoj posao radi profesionalno. Zadužen je za ovaj sektor na Kosovu. Dakle, on je američki oficir koji se takođe ponosi svojim srpskim poreklom", rekao je u razgovoru sa novinarima komandant KFOR-a Kuoči. 

Inače, predstavnici medija su pre turnira obišli bazu "Bondstil", a tom prilikom su čuli da je broj vojnika smanjen i da su neke barake u kojima su oni živeli, porušene. 

U kompleksu se nalazi vojna bolnica, vatrogasna stanica, toranj za kontrolu vazdušnog saobraćaja, a imaju i prostorije za rekreaciju. Kada nisu na terenu vojnici mogu da posete teretanu, igraju stoni tenis, bilijar, gledaju filmove...

 

tanjug.rs
Foto: flickr.com

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30 Rano jutro
06.45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Parovi - Jutarnja kafica
11:55 Vesti
12:00 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
13:50 Dnevnik
14:10 Parovi - Jutarnja kafica
14.30 Serija: Suze moje sestre
15:20 Posle ručka
16:00 Vesti
16:10 Posle ručka - nastavak
17:30 Telemaster
18:10 Kviz: Naslovna strana
18:30 Glamur
19:00 Upoznajte parove
21:00 Goli život
23:00 Parovi - Poželi pesmu
02:30 Parovi - Live