UNIŠTENE IKONE I SVETE KNJIGE: Zapaljena unutrašnjost pravoslavne crkve u Visokom!

 

 

 Nepoznate osobe zapalile su, u noći između subote na nedelju, unutrašnji deo pravoslavne crkve Rođenja Presvete Bogorodice u Visokom.

 Crkva se nalazi u visočkom naselju Čekrčići. U požaru je uništen i izgoreo veći deo predmeta, kao što su ikone i svete knjige, vatra je zahvatila i deo krovne konstrukcije, a polomljen je glavni deo oltara. Na mesto požara izašli su protojerej Miljan Radenović i pripadnici Policijske stanice Visoko koji su izvršili uviđaj. Crkva Rođenja Presvete Bogorodice je obnavljana protekle dve godine, a osveštana je u septembru 2017. godine.

Edin Ramić, ministar za raseljene osobe i izbeglice Federacije BiH, osudio je paljenje unutrašnjosti crkve, nazvavši ga kukavičkim činom i pozvao nadležne organe da što pre otkriju i sankcionišu počinioce. 

- Pozivam nadležne organe da hitno reaguju kako bi se se vratio osećaj sigurnosti za sve pravoslavne vernike i pripadnike srpske povratničke zajednice, kojima je potrebna podrška u ovom trenutku. Ovo je čin za osudu i institucije moraju uspostaviti poredak, u Bosni i Hercegovini se ne sme napadati na bilo čije svetinje, niti zastrašivati bilo koga, a oni koji misle suprotno moraju dobiti oštar odgovor - rekao je Ramić.
 

 

Izvor: Tanjug
Foto: Youtube/Printscreen

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost