Izvor:
03.07.2018 u 12:12
0

Haradinaj vrši pritisak: „Beograd nema puno vremena da prizna Kosovo“!

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj tvrdi da zvaničnom Beogradu postaje sve teže da odlaže priznanje nezavisnosti Kosova.

"Srbija nema sve vreme ovog sveta da se konačno odluči na taj korak i prizna realnost da je Kosovo nezavisna evropska država, okrenuta EU i NATO-u. Na tom putu niko nas ne može zaustaviti", rekao je Haradinaj u razgovoru s grupom američkih i evropskih novinara u Prištini, prenosi danas "Dnevni avaz".

Haradinaj, navodi sarajevski dnevnik, u prvi plan stavlja briselski dijalog s Beogradom, a o budućnosti Kosova govori kao o vremenu u kojem tek treba da se dogodi "potpuni mir" između dve strane.

"Mi smo sa svoje strane jasno zatražili da dijalog dođe u ovu finalnu fazu, jer će iduće godine biti već dve navršene decenije od 1999. i rata na Kosovu. Za nas je važno da se to konačno razreši. Za nas je svaka istina, svaka realnost oko toga dobrodošla", naveo je kosovski premijer.

Na pitanje šta znači "svaka realnost", odgovara da to znači da Beograd pokaže spremnost da "dovrši ovaj posao i prizna Kosovo".

"Odugovlačenje nije dobro i uveliko utiče na naše unutrašnje stanje, koje tako, na neki način, zavisi od ovog dijaloga s Beogradom", kaže Haradinaj, dodavši da je stoga važno da se Brisel u ovoj meri aktivno angažuje oko pregovora.

Upitan ima li ideju koliko će "finalni razgovori" potrajati, posebno u kontekstu dva do sada nepomirljiva stava, kaže da je Priština svesna da te razlike postoje, ali se drži svojih ustavnih pozicija.

"Zato i kažem da je stvar dobre volje Srbije da se to prevaziđe. Uostalom, nijedno definitivno "da" ili "ne" ne menja našu realnost. Oni to treba da znaju. Mi sigurno idemo dalje, jer se ta nova realnost mora uvažiti", navodi Haradinaj.

U odgovoru na pitanje da li predsednika Srbije Aleksandra Vučića vidi kao predstavnika te nove realnosti, koji bi, u nekom trenutku, doveo do priznanja Kosova, Haradinaj kaže da o tome još ne može prosuditi.

"Preuranjeno je ovog časa o tome govoriti na taj način. A i ne želim govoriti u njegovo ime. Postoje granice i činjenica da Kosovo egzistira, da će Kosovo egzistirati, pa je zaista stvar dobre volje, reći ću obe strane, da se pruže ruke prema tom rešenju, održavajući dijalog živim, bez zadrške koja troši vreme", rekao je on.

Kako je istakao, "dijalog nam treba" i Priština će nastaviti s naporima da realizuje to o čemu je govorio.

"Jedino što mogu reći jeste da je Kosovo spremno za finalni mir, koji će trajati. Nema povratka na staro", zaključio je Haradinaj, dodavši da je Priština fokusirana na uspeh Kosova.

tanjug.rs
Foto: tanjug/printscreen, arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter