Izvor:
19.07.2018 u 16:45
0

PREGOVORI SE NASTAVLJAJU: Makedonski stranački lideri nisu uspeli da se dogovore oko referenduma!

Lideri četiri vodeće partije u Makedoniji nisu danas uspeli da se dogovore oko referenduma koji je uslov za NATO i EU integracije, ali će pregovori biti nastavljeni za nekoliko dana.

Sastanku u Klubu poslanika su prisustvovali predsednici dve vladajuće partije, Zoran Zaev (SDSM) i Ali Ahmeti (DUI) i dve opozicione partije Hristijan Mickoski (VMRO DPMNE) i Bilal Kasami (Besa).

Premijer Makedonije Zoran Zaev je rekao da će se pregovori četiri lidera oko referenduma i formiranja Državne izborne komisije produžiti u nedelju uveče ili ponedeljak ujutro.

– Strateški cilj Makedonije je punopravno članstvo u EU i NATO, kompromisa za te strateške ciljeve nema. Amnestije direktne ili indirektne (za učesnike nasilja u parlamentu, koje traži VMRO DPMNE) neće biti. Daćemo šansu pregovorima, ukoliko je to moguće – rekao je Zaev novinarima.

On je dodao da očekuje da iz razgovora proizađe dogovor za formiranje DIK, koja treba da sprovede predstojeći referendum, a čije je formiranje do sada blokirao VMRO DPMNE.

Predsednik najveće opzicione partije VMRO DPMNE Hristijan Mickoski je rekao da je na sastanku bilo približavanja u stavovima kod nekih tema, a kod nekih ne, ali nije precizirao koje su to teme.

Nakon sastanka, koji je sa kraćom pauzom trajao skoro četiri sata, Ali Ahmeti je rekao da danas nije postignuto rešenje, ali da očekuje da se to desi narednih dana.

On je rekao da i dalje postoje razlike među partijama, ali da očekuje hrabrost od svih političkih faktora da se angažuju na pronalaženju uspešnog rešenja.

– Sve partije su zainteresovane za rešenje. Ima razlika u stavovima, ali svi treba da se angažujemo na uspešnom razrešenju. Ostaje da se razgovara narednih dana i očekujem hrabrost od svih nas da ne ispustimo istorijsku šansu – rekao Ahmeti.

Dogovorom sa Grčkom, koji je uslov za NATO i EU integracije, predviđeno je da Makedonija do kraja godine ispred ustavnog imena doda geografsku odrednicu "severna" i da se zove Severna Makedonija, a potvrđen je i garantovan makedonski identitet i jezik.

Tim dokumentom, koji su 17. juna potpisali ministri spoljnih poslova Nikola Dimitrov i Nikos Kocijas, predviđa se i da građani u Makedoniji moraju da potvrde novo ime države na referendumu pre ustavnih promena.

Kurir
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter