Izvor:
15.08.2018 u 11:38
0

POČELE EVAKUACIJE: Opasnost od vulkana na japanskom ostrvu!

Usled rastuće opasnosti od erupcije vulkana na japanskom ostrvu Kučinerabu, 150 stanovnika ovog ostrva počelo je da se sprema za evakaciju odazivajući se na poziv meteorološke službe te zemlje.

Kako se prenosi, japanska služba je upozorenje podigla na nivo između dva i četiri na skali od maksimalnih pet nivoa opasnosti i saopštila da je zabeležila pojačanu aktivnost vulkana Šindake na tom ostrvu.

Lokalne vlasti saopštile su da je stanovništvo započelo pripreme za evakuaciju u slučaju nove velike erupcije, a starije stanovnike koji se nalaze u krugu od tri kilometra od vulkana, pozvale su da odmah krenu ka centru mesne zajednice, na bezbedniju lokaciju na ostrvu.

Agencija je upozorila ljude da bi mogli da budu pogođeni užarenim vulkanskim kamenjem ako bi do erupcije došlo, kao i na opasnost od požara.

Poslednji put kada je ovaj vulkan eruptirao, u maju 2015. godine, čitava populacija ostrva koju je tada činilo 140 ljudi, bila je prinuđena da se evakuiše na obližnje ostrvo Jukušima na nekoliko meseci.

Ukupno 105 njih se vratilo na ovo vulkansko ostrvo već do 1. avgusta, saopštili su tada zvaničnici.

Ostrvo Kučinerabu nalazi se južno od glavnog japanskog južnog ostrva Kjušu, a do njega se dolazi samo čamcem koji na dnevnom nivou saobraća između tog ostrva i ostrva Jakušima, koje se nalazi na oko 12 kilometara istočno od ostrva Kučinerabu.

Izvor: Tanjug.rs
Foto:Twitter/SkyNews

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter