PENTAGON: Kina obučava vojne pilote za napade na SAD!

Kina aktivno razvija flotu dalekometnih bombardera i verovatno obučava vojne pilote za napade na SAD, navedeno je u novom godišnjem izveštaju Pentagona.

"U poslednje tri godine Narodno-oslobodilačka armija Kine brzo je proširila područje operacije bombardera i stekla iskustva u pomorskim regijama i njena vojska verovatno izvodi vežbe za napade na SAD i naše saveznike", objavio je Pentagon u izveštaju.

Pentagon je, takođe, naveo da Kina razvija nuklearne sposobnosti na bombarderima dalekog dometa i da su kineske vazduhoplovne snage "dobile novu nuklearnu misiju".

"Upotreba nuklearno sposobnih bombardera po prvi put bi pružila Kini nuklearnu 'trijadu' sistema na kopnu, moru i u vazduhu", stoji u godišnjem izveštaju Pentagona.

Kineski predsednik Si Đinping nije krio svoju želju da modernizuje vojne snage uz borbu protiv korupcije i modernizaciju vojne opreme.

U Pentagonovom izveštaju stoji da "kineska vojska prolazi kroz najveće restrukturiranje u svojoj istoriji da bi postala sposobna da se bori u udruženim operacijama".

Prema izveštaju objavljenom u četvrtak, Kina radi na "strateškim dalekometnim bombarderima sa nuklearnim sposobnostima, koji bi mogli da postanu funkcionalni u narednih 10 godina".

U izveštaju se procenjuje i da Kina "troši" na odbranu oko 190 milijardi dolara, trećinu izdvajanja SAD.

Očekuje se da će kineski budžet za vojsku dostići 240 milijardi u narednih 10 godina.

"Kina restruktuira svoje snage da se bore i pobede", navodi se.

U izveštaju se ističe da Kina razvija svemirski program uprkos javnom stavu protiv militarizacije svemira.

 

Kurir.rs
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost