Izvor:
04.05.2016 u 01:03
0

BATAKOVIĆ O SPALJENIM CRKVAMA: Nije Stepinac, ali nije ni SLUČAJNOST!

Dušan Bataković, istoričar i direktor Balkanološog instituta SANU izjavio da je "Njujork post" pogrešno interpretirao njegove izjave o požaru u srpskoj crkvi na Menhetnu povezavši ih sa slučajem Stepinac, ali je ostavio mogućnost da požari u tom i još tri pravoslavna hrama tokom Uskrsa nisu slučajnost.

U izjavi za Blic, Bataković je rekao da treba sačekati istragu ali da se ne može isljučiti nijedna mogućnost, pa ni da su ti požari podmentuti i da se radi o terorizmu.

Toliko hramova u istom danu, to se nikada nije desilo, ali ne znam… da vidimo šta će istraga da pokaže – rekao je on.

Američki tabloid "Njujork post" objavio je da srpska zajednica strahuje da požari, koji su zahvatili srpsku pravoslavnu crkvu Sveti Sava na Menhetnu i još tri pravoslavne crkve u Australiji i Rusiji, predstavljaju koordinisan napad na religiju i da su podmetnuti u znak osvete zbog blokiranja kanonizacije hrvatskog kardinala Alojzija Stepinca.

Američki tabloid je pri tom naveo da istoričar i bivši srpski ambasador u Parizu Dušan T. Bataković smatra da je previše crkava izgorelo da bi se to moglo nazvati nesrećnim slučajem.

Prema pisanju tog lista, Bataković je podsetio da je u poslednjih šest meseci, srpska crkva tražila od pape Franje da ne kanonizuje kardinala Stepinca zbog, kako je rekao, njegovog saučesništva u velikim masakrima i genocidu protiv Srba, Jevreja i Roma.

On je rekao da je papa odložio donošenje odluke o kanonizaciji Stepinca uprkos protestima hrvatske crkve što je, kako je naveo, izazvalo bes jer se on smatra jednim od ključnih članova crkve u hrvatskoj istoriji.

Bataković je za Blic Online objasnio da ga je pozvao novinar "Njujork posta" i pitao da li ti požari imaju veze sa time što je papa Franja, zbog protesta SPC, zaustavio kanonizaciju Stepinca i ko je uopšte bio Stepinac.

Objasnio sam ko je on bio i šta je radio u Drugom svetskom ratu. To je bila izjava istoričara – rekao je Bataković.

Prema njegovim rečima, američki novinar ga je upitao i da li je to rezultat gneva hrvatske zajednice u dijaspori, na šta je Bataković odgovorio da je to teško proceniti.

Činjenica je da su odnosi Hrvata i Srba u dijaspori zategnuti, to nije ništa novo – rekao je direktor Balkanološkog instituta SANU.

Tanjug
Foto: Arhiva, Twitter/SBSNews

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter