Izvor:
15.10.2018 u 17:13
0

PROŠIRENA LISTA: Najava novih zabrana upotrebe plastike u EU!

Odbor za zaštitu životne sredine Evropskog parlamenta proširio je listu zabranjenih proizvoda od plastike za jednokratnu upotrebu.

Dok je predlog Evropske komisije zahtevao zabranu devet plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu u 2021. godini, u članovi Odbora za zaštitu životne sredine, javnog zdravlja i bezbednost hrane, ovu listu su proširili.

Prema predlogu Komsije, na spisku bi trebalo da se nađu plastični tanjiri, viljuške, noževi, kašike, slamčice, štapići za opštu upotrebu, kao i štapići za čišćenje ušiju, štapići za piće i štapićie za balone.

Evropski poslanici u Odboru za zaštitu životne sredine, javnog zdravlja i bezbednost hrane, proširili su ovu listu 10. oktobra i na nju stavili tanke plastične kese, prozvode koje sadrže biorazgradivu plastiku i ambalaže za brzu hranu.

Izveštaj, koji je podneo belgijski poslanik Frederik Ris (ALDE), takođe se zalaže za smanjenje ambalaže za jednokratnu upotrebu za hamburgere, sendviče, voće i povrće, dezerte i sladoled na "ambiciozan i održiv način" do 2025 godine.

Dodatno se zahteva da plastične flaše budu posebno prikupljane i da se njih 90 odsto reciklira do 2025. godine. Reč je i o manjim pikavcima za cigarete. Ovo je već poseban slučaj u Francuskoj koji je podložan specifičnim merama. Odbor takođe poziva da se u filterima za cigarete udeo plastike smanji za 50 procenata do 2025. godine i 80 odsto do 2030.

Ovaj odbor dodatno zahteva da duvanska industrija pokrije troškove prikupljanja, transporta i uništavanje opušaka.

Izvor: Tanjug
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter