Izvor:
15.10.2018 u 17:17
0

RASKOL U PRAVOSLAVNOM SVETU: Ruska crkva prekida dijalog sa Vaseljenskim patrijarhom!

Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve, koji se danas sastao u Minsku, saopštio je da je nemoguće nastaviti dijalog sa vaseljenskim patrijarhom zbog situacije sa Ukrajinskom pravoslavnom crkvom.

„Na današnjem zasedanju Svetog sinoda doneta je odluka da se prekine svaki dijalog sa Vaseljenskim patrijarhom. Prinuđeni smo na ovakvu odluku jer su ka tome vodili njegovi svi potezi u poslednje vreme“, izjavio je novinarima mitropolit Ilarion, šef ruske crkvene diplomatije.

Kako je rekao, Ruska pravoslavna crkva se nada da će Vaseljenski patrijarh promeniti svoju odluku o dodeli autokefalnosti Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi.

„Nadamo se da će zdrav razum pobediti, da će patrijarh promeniti odnos prema aktuelnoj crkovnoj realnosti. Međutim, sve dok se to ne dogodi, sve dok nezakonite i antikanonske odluke Carigrada ostanu sna snazi, mi nećemo moći da nastavimo dijalog“, istakao je mitropolit.

Takođe, Ruska pravoslavna crkva se nada da će ukrajinski predsednik Petro Porošenko održati obećanje i da neće progoniti vernike kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve.

sputnjik
Foto: wikipedia, patriarchia.ru/igor palkin

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter