"SAPLITALI" IH U RAZVIJANJU NOVOG ORUŽJA: Tramp povlaći SAD iz nuklearnog sporazuma sa Rusijom!

 

 

  Američki predsednik Donald Tramp rekao je da će se SAD povući iz sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa, jer Rusija krši taj sporazum. Međutim, američki predsednik nije, ponudio nijedan primer tog kršenja.

- Rusija krši sporazum. Oni ga krše godinama - izjavio je Tramp posle mitinga u subotu u Elku, u Nevadi, gde je istakao da SAD "(Rusima) neće dozvoliti da krše nuklearni sporazum".

 Sporazum o uništenju raketa srednjeg i kraćeg dometa iz 1987. godine zabranjuje proizvodnju, testiranje i raspoređivanje nuklearnih i konvencionalnih raketa dometa od 500 do 5.500 km, i odnosi se na balističke i krstareće rakete koje se lansiraju sa zemlje.

 Kako je Tramp rekao, sporazum je ograničavao SAD da razvija novo oružje, ali će Amerika početi da ga razvija osim ako se Rusija i Kina ne izjasne da neće posedovati ili razvijati oružje. Kina, inače, nije deo tog sporazuma.


 Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton trebalo bi da stigne u Moskvu, posle koje će posetiti i Azerbejdžan, Jermeniju i Gruziju.
 

 

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/New York Daily News‏

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost