DŽORDŽ ROBERTSKON SAVETOVAO DA SE GLEDA U BUDUĆNOST: "Rekao sam da treba da razumeju istorijski trenutak u kome se Makedonija nalazi"!

 

 

 Bivši generalni sekretar NATO, Džordž Robertson, ocenio je da je došao trenutak kada svi u Makedoniji treba da gledaju ka budućosti i očuvanju državnog interesa. U obraćanju u Atlantskom savetu, Robertson je rekao da se treba setiti hrabrih makedonskih političara tokom krize iz 2001.

- Oni su sačuvali svoju državu od krvoproliča.Takvu hrabrost imaju i danas neki političari u Makedoniji - naveo je Robertson.

On je ispričao da se tokom nedavne posete Makedoniji, uoči referencuma koji je održan 30. septembra, susreo sa liderom najuticajnije opozicione VMRO-DPMNE Hristijanom Mickoskim.

- Rekao sam mu da treba da razumeju istorijski trenutak u kome se država nalazi - dodao je Robertson. 

 Britanski lord je prošlonedeljno glasanje u makedonskom Sobranju o inicijativi za usvajanje ustavnih amandmana uporedio sa glasanjem u britanskom parlamentu 1972. godine kada je, podsetio je, 30 laburista napustilo opoziciju i glasalo za ulaz Velike Britanije u tadasnju Evropsku ekonomsku zajednicu.

- Usklađivanje i postizanje kompromisa koji smo videli između Zaeva i Ciprasa je nešto što se neće ponoviti u narednih 30-40 godina - zaključuje Robertson.

 Žali, kaže, što političari iz opozicije sa obe strane granice ne podržavaju Sporazum iz Prespe i okrivljuje rusko-grčkog oligarha Ivana Savidisa za finansiranje kampanje i protesta koje su bile protiv postignutog sporazuma.

 

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost