Izvor:
23.10.2018 u 18:49
0

MOGERINI „TRAGA“ ZA ODGOVOROM NA UBISTVO NOVINARA: Reakcija Evropske unije od sada će zavisiti od narednih koraka koje će preduzeti saudijske vlasti!

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini rekla je da taj blok radi sa grupom sedam industrijski najrazvijenih zemalja na koordinisanju odgovora na ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija.

– Reakcija Evropske unije od sada će zavisiti od narednih koraka koje će preduzeti saudijske vlasti – rekla je Mogerini.

U obraćanju evropskim poslanicima, ona je navela da ministri spoljnih poslova rade s kolegama iz G7 na "daljim zajedničkim koracima i saopštenjima", ali nije precizirala o kakvim koracima je reč. Mogerini je, uz to, pozvala Saudijce "da pruže sve informacije koje imaju o tom slučaju i obezbede da krivci budu privedeni pravdi". Poslanici su saudijska objašnjenja o Kašogijevoj smrti opisali kao "zabašurivanje".

U međuvremenu, ministri spoljnih poslova grupe G7 osudili su ubistvo Kašogija "najoštrijim mogućim rečima" i dodali da Rijad mora obezbediti da se takav incident više nikada ne dogodi. U saopštenju ministri G7 su naveli da saudijsko objašnjenje u vezi Kašogijeve smrti "ostavlja mnoga pitanja bez odgovora".

Ministri su takođe ponovili poziv da istraga bude temeljna, verodostojna i transparentna.

Kašogi je nestao 2. oktobra, nakon što je ušao u saudijski konzulat u Istanbulu po dokumenta potrebna za venčanje, a Saudijska Arabija je priznala pre nekoliko dana da je novinar ubijen nako navodne tuče u toj zgradi. Njegovo telo pronađeno u bašti rezidencije saudijskog konzula u Istanbulu, ali ta informacija nije zvanično potvrđena.

Kašogijevo telo je "raskomadano", a da mu je lice "unakaženo".

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/yenisafakEN/Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter