MERKEL U EMOTIVNOM GOVORU PORUČUJE: Njemačka ima moralnu obavezu da se bori protiv antisemitizma!

 

Nemačka ima moralnu obavezu da se bori protiv rastućeg antisemitizma, poručila je danas kancelarka Angela Merkel u emotivnom govoru u berlinskoj sinagogi povodom 80. godišnjice "kristalne noći", nacističkog pogroma nad Jevrejima. 

- Nacionalizam nije došao preko noći - rekla je Merkel dodalavši da on više treba da se shvati kao proces da bi se izvukle pouke za današnje vreme. Pravna država, navela je, ne sme da pokaže toleranciju prema napadima na ljude druge vere ili boje kože. 

Ona je rekla da je 9. novembar bio jedan dan u nizu dana i noći u kojima je nacionalsocijalizam pokazao svoje jezivo lice, prenose nemački mediji.

I danas 80 godina kasnije, ponovo zabrinjavajući antisemitizam ugrožava život Jevreja, napomenula je Merkel i dodala da napadi radikalne desnice na jevrejski restoran u Kemnicu moraju da probude ružna sećanja na početak progona Jevreja.

U noći 9. novembra 1938. godine dogodio se pogrom protiv jevrejskih građana širom Nemačke kada su uništene sinagoge, prodavnice, a više od 20.000 Jevreja je uhapšeno i odvedeno u logore. 

Happytv.rs
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost