Izvor:
13.11.2018 u 15:31
0

MERKEL: Budućnost EU ogleda se u toleraniciji i solidarnosti!

Nemačka kancelarka Angela Merkel ocenila je danas da se budućnost EU ogleda u toleraniciji i solidarnosti, a da za nacionalizam i egoizma nema mesta u Evropi.

Merkel je pozvala i na formiranje zajedničke evropske vojske, jačanje ekonomske i monetarne unije i veću solidarnost po pitanju rešavanja migracionih pitanja u Evropi.

Nemačka kancelarka je, predstavljajući svoju viziju budućnosti Evrope pred poslanicima Evropskog parlmenta u Strazburu, ocenila da su raznolikost, tolerancija i solidarnost ”snaga i duša” Evrope i osnove na kojima bi trebalo da se temlji dalji razvoj EU.

”Zemlje EU i građani EU znaju da u teškim trenucima nisu prepušteni sami sebi. Ali solidarnost je povezana i sa odgovornošću, jer se individualne nacionalne odluke odražavaju i na celu Uniju. Ko ne poštuje pravnu državu, prva opozicije, civilnog društva, govora i medija u svojoj zemlji, šteti vladavini prava u celoj Evropi”, poručila je Merkel.

Ona je izdvojila tri oblasti od ”ključne važnosti za EU”, a to su spoljna i bezbednosna politika, ekonomija i migraciona politika.

Kada je reč o spoljnoj i bezbednosnoj politici, nemačka kancelarka je naglasila da su zemlje EU samo zajedno dovoljno jake da odbrane svoje interese i vrednosti na svetskom nivou.

Merkel je navela da su prošla vremena u kojima se EU mogla bez ikakvih briga osloniti na druge i da EU mora vlastitu budućnost uzeti u svoje ruke.

”To znači da Evropa u dugoročnom periodu mora biti sposobnija da radii na spoljnoj politici. To znači da moramo odustati od jednoglasja tamo gde je to moguće kako bi smo tako omogućili snažnije delovanje”, poručila je Merkel.

Nemačka kancelarka je pozvala na formiranje Saveta bezbednosti EU i evropskih intervencionih snaga koje bi se mogle slati u problematična područaja.

”Treba raditi na viziji da jednog dana imamo stvarnu evropsku vojsku. Ona bi, kako je to Žan Klod Junker već rekao, pokazala da među evropskim državama više nikada neće biti rata. To bi ujedno bila i dopuna NATO, a ne suprotstavljanje starim savezima”, poručila je Merkel.

Izvor: Tanjug
Foto: Flickr

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter