Izvor:
15.11.2018 u 12:43
0

TEREZA MEJ PORUČILA POSLANICIMA: Ili izlaz sa sporazumom, ili izlaz bez sporazuma,ili zbogom Bregzitu!

Britanska premijerka Tereza Mej rekla je danas poslanicima da imaju jasan izbor – ili da podrže njen sporazum o Bregzitu, ili da Evropsku uniju Velika Britanija napusti bez sporazuma, ili da Bregzita uopšte ne bude.

– Izbor je jasan: možemo da izađemo bez sporazuma, možemo rizikovati da Bregzita uopšte ne bude, ili možemo izabrati da se ujedinimo i podržimo najbolji dogovor koji se može postići – rekla je Tereza Mej.

Premijerka je poručila da vlada nastavlja da se priprema za opciju da iz Unije izađe – bez sporazuma.

– Priznajem da imamo još jednu fazu pregovora sa Evropskim savetom i da sporazum, kada bude finalizovan… mora da se vrati u ovaj parlament – rekla je Tereza Mej poslanicima.

Ona je dodala i da deli zabrinutost onih koji veruju da se dogovor u okviru Bregzita o "nevidljivoj" granici na irskom ostrvu (backstop) "sudara" s britanskim suverenitetom, ali je istakla da je dogovor postignut s tim u vezi bolji u poređenju s ranijim predlozima.

Poslanici će, ukazala je, morati da uzmu u obzir ishod glasanja britanskog naroda o istupanju iz EU kada budu glasali o konačnom sporazumu o Bregzitu.

Premijerka Mej je naglasila da će Britanija napustiti Evropsku uniju 29. marta i da neće obustaviti proces istupanja, što znači, zaključila je, da će ispuniti svoje pravne obaveze o finansijskom "poravnanju" s tim blokom.

Prethodno je, od jutros, nekoliko ministara podnelo ostavke u znak protesta zbog sporazuma premijerke Mej s Briselom o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije.

Prvi je ostavku podneo ministar za Bregzit Dominik Rab, ističući da mu "savest ne dozvoljava" da podrži nacrt tog dogovora.

U roku od svega nekoliko sati, ostavke su podnele i ministarka za rad i penzije Ester Makvej, poslanica u vladajućoj Konzervativnoj partiji i pomoćnica ministra obrazovanja An-Mari Trevelijan i državna ministarka u Ministarstvu za Bregzit Suela Braverman.

Svi su svoje ostavke obrazložili nezadovoljstvom i zabrinutošću zbog premijerkinog nacrta sporazuma o Bregzitu.

Tereza Mej je sinoć objavila da je, posle petočasovnog sastanka, obezbedila podršku vlade za sporazum.

BBC navodi da su se, međutim, neki od ministara usprotivili sporazumu.

Evropska komisija i Velika Britanija postigle su u sredu dogovor o uslovima Člana 50 koji se odnosi na Sporazum o povlačenju, saopšteno je iz Evropske komisije.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk najavio je danas da će u nedelju, 25. novembra, biti održan vanredni samit Evropske unije na kome ce biti finalizovan i formalizovan sporazum o izlasku Velike Britanije iz Unije.

Izvor: TANJUG
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter