BLIŽI SE KRAJ ERE ANGELE MERKEL: Sutra se bira novi nemački kancelar!

Vladajuća nemačka Hrišćanskodemokratska unija (CDU) sutra će birati naslednika Angele Merkel, novog predsednika ili predsednicu, a samim tim i kandidata za novog kancelara te zemlje.

Svetski mediji pišu o odlasku nemačke kancelarke i odabiru njenog naslednika, a BBC je objavio tekst pod naslovom Vrhunac trke u CDU se bliži, ali i kraj jedne ere.

BBC navodi da postoji osećaj da što je godina bliža kraju, tako je bliži i kraj ere Angele Merkel i dodaje poznatu nemačku izreku da "sve ima svoj kraj, a samo kobasica ima dva".

Lider CDU i kancelar Nemačke je od 2005. godine Angela Merkel koja je u oktobru objavila da napušta poziciju lidera stranke i da ne planira ponovo da se kandiduje za kancelara.

Ona je, svoju stranku neumorno pomerala ka centru, odbacujući vojnu regrutaciju, ubrzavajući odustajanje Nemačke od nuklearne energije i iznoseći prednosti koje ohrabruju očeve da se staraju o svojoj deci i omogućavajući uvođenje gej brakova.

Ono što je najkontraverznije za Merkel kao lidera konzervativne stranke, jeste to što je dozvolila ogroman upliv migranata, tražilaca azila u Nemačku 2015. godine, napominje agencija.

Izbor njenog naslednika biće donet na kongresu stranke u Hamburgu kojem će prisustvovati 1.001 delegat. Među delegatima će biti mnogobrojni profesionalni ili povremeni političari na državnom, regionalnom ili lokalnom nivou.

Generalna sekretarka CDU Anegret Kramp Karenbauer poznata i po nadimku AKK, jedna je od kandidata za naslednika Angele Merkel, ali i njena saveznica za koju se smatra da je najbliža centrističkim stavovima Merkelove.Iskustvo je stekla vodeći regionalnu vladu u saveznoj nemačkoj državi Sarland. Ona je, dosledno pokazivala veću spremnost od Merkelove da služi konzervativnoj retorici i bila mnogo glasnija po pitanju protivljenja gej braku. Nedavno je 56-godišnja Karenbauer pokušala pažljivo da napravi razliku između sebe i Merkelove bez da porekne njenu poziciju, rekavši da je imala "vrlo živahne razgovore" sa kancelarkom o raznim temama.

Fridrih Merc (63) takođe je kandidat za poziciju novog lidera stranke, a AP navodi da on pokušava da napravi "spektakularan" povratak, nakon više od decenije provedene izvan vodećih političkih krugova. On se zalaže za konzervativniji i više poslovan pristup. Merc je predvodio ovu partiju desnog centra od 2000. do 2002. godine, kada ga je Merkel "zbacila" sa te pozicije. Parlament je napustio 2009. godine, a poslednjih godina je radio kao advokat i šef odbora za nadzor nemačkog investicionog fonda Blekrok. Američka agencija navodi da iako mu nedostaje iskustvo u vladi, Merc ima vrlo dobre veze u stranci a to vreme koje je proveo izvan politike, kazao je da je iskoristio kao "priliku .. da posmatra na stvari van okvira poitike i političkih odluka". U ovoj kampanji kritikovao je "neregulisan upliv" migranata i optužio CDU za prihvatanje jačanja desničarske partije Alternativa za Nemačku (AfD) koja je pšrošle godine ušla u nemački parlament.Među kandidatima je, kako se navodi i 38-godišnji Jens Spah, kritičar Merkelove koji je postao ministar zdravlja u martu. On uživa podršku desne struje stranke, ali izgleda da se ona sve više okreće ka Mercu, što ga ostavlja kao "otpadnika" u ovoj trci. Spah je u fokus stavio migracije, nazivajući ih "slonom u sobi" (izraz za ignorisanje očiglednog). Navodi da je glavno pitanje bezbednost i tvrdi da nije sve dobitak iako je upliv migranata u zemlju znatno smanjen. Agencija navodi da Spah ima veoma male šanse za uspeh u iovoj trci, ali da bi od same trke mogao da izvuče korist pri sledećoj promeni koja može da usledi u vođstvu partije.Ko god da postane novi lider CDU, želeće da ispuni obećanja kako bi izoštrio profil stranke koja je samo sa sestrinskom bavarskom partijom Hrišćansko-socijalna unija (CDU) bila uspešno najdoslednija politička snaga u posleratnoj Nemačkoj, navodi agencija.

 

 

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/printscreen/@BMG_Bund
Foto: Twitter/printscreen/@_FriedrichMerz
Foto: Instagram/printscreen/@MikicaVucinic
FOTO:Facebook/AngelaMerkel

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Petak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:00  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Parovi - Jutarnja kafica
14:45  Serija: Suze moje sestre
15:30  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Kviz: Naslovna strana
18:30  Glamur
19:00  Upoznajte parove
21:00  Kviz: Soba sreće
22:00  Parovi - Vruća stolica
02:30  Parovi - Live