Izvor:
06.12.2018 u 21:05
0

FRANCUSKA „NA IVICI“: Zatvaraju se muzeji, Ajfelova kula i turističke atrakcije!

Francuske vlasti pripremju se za mogućnost velikog nasilja u subotu kada su najavljeni novi protesti u glavnom gradu Parizu u okviru pokreta "žuti prsluci" gde za sada ne reaguju na pozive na smirenost. Vlasti pripremaju policijska pojačanja, radnje na aveniji Šanzelize biće zatvorene iz predostrožnosti u subotu kao i desetine pariskih muzeja i turističke atrakcije, uključujući i Ajfelovu kulu. Francuski premijer Eduar Filip rekao je danas da će 89.000 pripadnika snaga bezbednosti biti raspoređeno širom zemlje. Od toga, kako je rekao, 8.000 biće raspoređeno u Parizu, kao i oklopna vozila,

– Suočavamo se sa ljudima koji nisu tu da bi protestovali, već da bi razbijali i želimo da se opskrbimo sredstvima koja će ih sprečiti da se razulare – rekao je Filip.

U Bordou, velikom gradu na jugozapadu takođe pogođenom nasilnim okršajima između policije i demonstranata, vlasti su najavile da će biti zatvoreno desetak javnih i kulturnih prostora.

Franucska vlada odustala je ove nedelje od ekološke takse na gorivo koje su bile okidač za višenedeljne proteste u kojima su poginule četiri osobe. Vlada je prvo najavila zamrzavanje najavljenih mera na šest meseci da bi zatim odustala potpuno od njih u 2019. godini.

Odluka je doneta posle nemira tokom vikenda, najgorih nereda u Francuskoj posle više decenija, u kojima je povređeno više od 100 ljudi, dok su 412 osobe privedene. Ta odluka zbog koje će, prema vladi, u državnu kasu ući četiri milijardi evra manje, nije izgleda ubedila demonstrante.

– Bes je ostao neuhvatljiv i nesavladiv – rekao je francuski premijer Eduar Filip.

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao političke stranke, sindikate i poslovodstvo da pošalju jasan poziv na mir. U retkom gestu jedinstva sedam sindikata su odgovorila na poziv i danas su osudili svaki oblik nasilja.

Vođa opozicione desničarske partije Republikanci Loran Vokije je takođe zatražio od "žutih prsluka" da se bore protiv svakog oblika izražavanja nasilja iduće subote.

Neslaganje vlade oko takse na bogatsvo kao i haotični potezi oko poreza na goriva prvo suspendovanog na šest meseci i zatim ukinutog tokom cele godine ostavilo je utisak da su vlasti u grozničavom stanju suočeni s rizikom od pogoršanja krize.

Izvor: Kurir
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter