Izvor:
17.12.2018 u 18:40
0

ZAHTEV EU PRIŠTINI: Odmah povući takse i formirati ZSO!

Evropska unija danas je izrazila "duboko žaljenje" zbog odluke Vlade Kosova o povećanju carina od sto odsto na uvoz iz Srbije i BiH, kao i nametanje necarinskih prepreka, i ponovo "snažno" tražila da se te mere odmah povuku.

To se navodi u saopštenju posle zasedanja Saveta za stabilizaciju i pridruživanje EU-Kosovo u Briselu, posle kojeg je zbog grubog odbijanja kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da prihvati taj zahtev EU otkazana konferencija za novinare, koju su čelnici EU Federika Mogerini i Johanes Han trebalo da održe s Haradinajem.

Evropska unija je takođe predočila da "svi već postignuti sporazumi u dijalogu (Beograd-Priština) moraju neodložno biti sprovedeni, a posebno 2015. godine sklopljeni sporazum o Asocijaciji/Zajednici opština sa srpskom većinom".

U saopštenju EU se podvlači da "uvođenje ovakvih taksi šteti ekonomskim interesima Kosova i njegovog stanovništva, smanjuje trgovinu i privlačnost Kosova kao mesta za ulaganja i poslove".

EU "takodje naglašava važnost nastavka i efikasnog sprovodjenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (EU-Kosovo), kao i ugovornih obaveza na polju trgovine i carina".

– Svako sprečavanje trgovine mora da se reši u sklopu nadležnih tela i mehanizama, uz predusretljivo učešće svih strana i u duhu regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa – stavila je do znanja EU.

Dodaje se da EU "naglašava važnost stalnog angažovanja Kosova u Dijalogu Prištine i Beograda, uz posredovanje EU, tako da se ubrza i osnaži rad u dobroj veri na postizanju pravno obavezujućeg sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije".

Izvor: Kurir
Foto: Twitter/MajaKocijancic

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter