Izvor:
19.12.2018 u 11:01
0

EVROPSKA UNIJA: Postignut dogovor o zabrani upotrebe plastike za jednokratnu upotrebu!

Evropska unija postigla je dogovor o zabrani upotrebe plastike za jednokratnu upotrebu, kao što su plastični tanjiri ili slamčice.

Austrijska ministarka za održivost i turizam Elisabet Kestinger napisala je na Tviteru da je dogovor postignut, istakavši da je reč o "prekretnici u naporima da se smanji plastični otpad".

Okvirni dogovor treba službeno da potvrde zemlje članice EU i parlament EU, a kako se očekuje, stupiće na snagu za dve godine, preneo je Index.hr.

Evropska komisija je u maju predložila zabranu niza plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu za koje postoje alternative koje nisu od plastike, uključujući jednokratne plastične posude za hranu.

Više od 80 posto otpada u morima čini plastika, upozorila je tada EK.

Plastični otpad posebno je problem u svetskim morima, jer se sporo razgrađuje i njegovi tragovi često se pronalaze u životinjskim vrstama poput kornjača, kitova ili ptica kao i u plodovima mora kojima se hrane ljudi.

Izvor: Tanjug
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter