Izvor:
27.12.2018 u 10:45
0

POSLE SRBIJE VANSI SE ŠIRI NA ENGLESKU: Francuska korporacija kupila Getvik aerodorm!

Francuska korporacija Vansi Eirports danas je zaključila sporazum o kupovini većinskog udela u londonskom aerodromu Getvik, drugom po veličini u Velikoj Britaniji za 2,9 milijardi funti (3,22 milijarde evra).

Vansi je saopštio da će u prvom polugodištu naredne godine godine držati 50,01 odsto udela u Getviku, koji spada u među osam najvećih evropskih vazdušnih luka sa ukupnim prometom od 45,7 miliona putnika u 2018. godini.

Preostalih 49,99 odsto pripadaće sadašnjim vlasnicima, Global Infrastructure Partners.

Getvik je bio prisiljen da zatvori jednu svoju pistu u više navrata od prošle srede do petka zbog izveštaja u kojem se otkriva da je postoje tajne bespilotne letelice u blizini. Ta odluka je uticala na skoro 140.000 putnika.

– Transakcija predstavlja retku priliku za kupovinu aerodroma takve veličine i kvaliteta i odlično se uklapa u dugoročni investicioni horizont kompanije Vinci Konsešns – navodi se u saopštenju kompanije.

– Getvik ima i najprometniju pojedinačnu pistu na svetu. U 2017. godini su ostvarili rekord sa 950 letova u jednom danu, a aerodrom konstantno unosi inovacije u svim oblastima poslaovanja i postiže visok nivo operativne efikasnosti – navodi se u njihovom saopštenju.

Sa poslednjom akvizicijom Vansi aerodromi će kontrolisati 46 aerodroma u 12 zemalja sa ukupnim prometom od 228 miliona putnika godišnje.

Podsećamo, ova francuska kompanija nedavno je dobila koncesiju na 25 godina i nad aerodromom "Nikola Tesla", ali i aerodromima u Brazilu i Japanu.

Izvor: Blic
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter