Izvor:
27.12.2018 u 12:21
0

Tramp u nenajavljenoj poseti američkim vojnicima u Iraku!

Trampova poseta je usledila posle njegove najave da povlači američke snage iz Sirije.

Predsednik SAD Donald Tramp stigao je u nenajavljenu posetu američkim vojnicima u Iraku, svoju prvu posetu američkim trupama u nekoj nestabilnoj oblasti. S njim je i prva dama Melanija Tramp.

Avion s američkim predsednikom sleteo je u vazdušnu bazu zapadno od Bagdada. On je u Vašingtonu ostavio nerazjašnjenu situaciju s delimičnom blokadom saveznih institucija.

– Predsednik Tramp i prva dama otišli su u Irak da posete naše trupe i naše vojne komandante da im zahvale na njihovom angažovanu, njihovom uspehu i žrtvama i da im požele srećan Božić – napisala je portparolka Bele kuće Sara Sanders u Tviter poruci uz sliku para u društvu vojnika u uniformi.

Trampova poseta je usledila posle njegove najave da povlači američke snage iz Sirije. Tramp je rekao, obraćajući se američkim vojnicima u vazdušnoj bazi Al Asad u zapadnom Iraku, da zbog vojnih dobitaka SAD mogu da povuku svojih 2.000 vojnika iz Sirije. On je takođe rekao da ne planira da povuče američke vojnike iz Iraka.

– Jasno sam govorio od početka da je naša misija u Siriji da oduzmemo Islamskoj državi njena vojna uporišta – rekao je vojnicima Tramp.

On je rekao da se turski predsednik Redžep Tajip Erdogan složio da ukloni sve ostatke Islamske države u Siriji. Boravak američkih vojnika u Siriji nije nikad trebalo da bude otvorenog tipa rekao je Tramp i dodao da druge bogate zemlje treba da plate za obnovu Sirije.

– Zemlje u regionu treba da se priključe i preuzmu veću odgovornost za svoju budućnost – rekao je Tramp i dodao da će povlačenje američkih trupa iz Sirije biti "snažno, namerno i organizovano".

Njegov put u Irak usledio je nedelju dana od kada je zapanjio svoje savetnike za nacionalnu bezbednost objavom o povlačenju američkih vojnika iz Sirije. Ministar odbrane Džejms Matis naglo je podneo ostavku posle te objave, a njegova odluka je uznemirila saveznike širom sveta, uključujući i Irak.

Petnaest godina od invazije, 2003. godine, SAD i dalje imaju više od 5.000 vojnika u Iraku koji podržavaju vladu dok nastavlja da se bori protiv ostataka ekstremista Islamske države. Islamska država je izgubila znatnu teritoriju u Iraku i Siriji ali se i dalje smatra pretnjom.

Tramp koji idućeg meseca ulazi u treću godinu na vlasti kritikovan je zato što nije posetio američke trupe koje se nalaze u opasnim zonama.

REAKCIJE NA POSETU

Lider jednog od dva glavna bloka u iračkom parlamentu, Sabah al-Saidi, osudio je nenajavljenu posetu američkog predsednika Donalda Trampa kao "grubu povredu suvereniteta Iraka" i sazvao hitan sastanak parlamenta posvećen toj poseti.

– Gotovo je sa američkom okupacijom – rekao je Al-Saidi, koji predvodi blok Islah, istakavši da Trampu nije trebalo dozvoliti da dođe "kao da je Irak država SAD", prenosi AP.

U međuvremenu, portparolka Bele kuće Sara Hakabi Senders rekla je da predsednik Tramp tokom posete u Iraku nije mogao da se sastane sa iračkim premijerom Adelom Abdul-Mahdijem iz bezbednosnih razloga i kratkog roka u kojem su iračke vlasti obaveštene o njegovoj poseti.

Irački premijer je, navela je Senders, prihvatio Trampov poziv da poseti Belu kuću iduće godine.

O Trampovom sastanku sa visokim vojnim zvaničnicima u Iraku, Senders je rekla da su generali i predsednik SAD usaglasili "moćan plan koji će omogućiti dalji put ka potpunoj pobedi, a ljudi će videti rezultate u kratkom vremenskom periodu".

Na pitanje da li "potpuna pobeda" znači pobedu nad Islamskom državom, odgovorila je da to "svakako ima veze sa tim".

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/New York Daily News‏Verified account

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter