Izvor:
03.01.2019 u 11:34
0

NESTAO SEVERNOKOREJSKI DIPLOMATA: Zatražio azil na Zapadu, donedavno boravio u ambasadi sa ženom!

Severnokorejski diplomata, koji je donedavno bio ambasador u Italiji, nestao je sa svojom suprugom, rekao je član južnokorejskog parlamenta, dok je južnokorejski list naveo da je taj diplomata zatražio azil na Zapadu.

Diplomata Džo Song Gil nestao je zajedno sa svojom suprugom nakon što je napustio ambasadu početkom novembra, rekao je južnokorejski poslanik Kim Min-ki, pozivajući se na podatke dobijene od Nacionalne obaveštajne službe.

Južnokorejska obaveštajna agencija je danas, iza zatvorenih vrata, obavestila poslanike u Seulu da se Džo sakrio sa svojom suprugom u novembru mesecu, na precizirajući gde. Južnokorejski poslanik Kim nije rekao da li je obaveštajna agencija otkrila bilo kakvu informaciju o tome gde se Džo trenutno nalazi niti da li možda severnokorejski diplomata planira da prebegne u Južnu Koreju. Kim je novinarima rekao da ima neke informacije o ovom slučaju, ali da ne može da o tome govori.

– Napustili su diplomatsku misiju i iščezli – rekao je Kim, govoreći o Džou i njegovoj porodici.

Ukoliko se to potvrdi, Džo će se pridružiti sve dužoj listi visokih diplomata koji su pokušali da pobegnu iz osiromašene i ugnjetačke Severne Koreje pod vladavinom Kim Džong-una.

Ranije danas, list "DžongAng Ilbo" objavio je, pozivajući se na neidentifikovan diplomatski izvor, da je Džo (48) podneo zahtev za azil u jednoj zapadnoj zemlji i da je "na bezbednom mestu" sa svojom porodicom, pod zaštitom italijanske vlade.

Visoki diplomatski izvor u Rimu rekao je da italijansko Ministarstvo spoljnih poslova ne zna ništa od tim navodima, dok je drugi diplomatski izvor izjavio da Ministarstvo nema informaciju da je Džo zatražio azil u Italiji. Isti izvor je naveo da je Severna Koreja krajem 2018. najavila da šalje novog izaslanika u Rim.

– To je bila sasvim uobičajena procedura – rekao je taj izvor.

Severna Koreja se još nije oglasila o statusu diplomate Džoa. Poslednji visoki severnokrejski diplomata za koga se zna da je prebegao jeste Tae Jong Ho, bivši zamenik ambasadora u Londonu, koji je prebegao u Južnu Koreju 2016. Prema podacima južnokorejske vlade, oko 30.000 Severnokorejaca prebeglo je u Južnu Koreju otkako je okončan Korejski rat, vođen od 1950. do 1953, a mnogi među njima su rekli da su želeli da napuste severnokorejski surov politički sistem i siromaštvo.

S druge strane, Pjongjang često optužuje Seul da ljudima plaća da bi prebegli, ili pak tvrdi da su ti ljudi kidnapovani.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/giuliapompili

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter