Izvor:
04.01.2019 u 12:26
0

MINISTAR SPOLJNIH POSLOVA BRITANIJE PORUČIO RUSKIM DIPLOMATAMA: Ne koristite pojedince kao pijune u igri!

Ministar spoljnih poslova Britanije Džeremi Hant upozoio je danas Rusiju da pojedince ne koristi kao pijune u diplomatskoj igri šaha, misleći na uhapšenog Pola Velana, bivšeg Marinca sa američkim i britanskim državlanstvom.

Ranije danas Hant je izjavio da je Britanija ekstremno zabrinuta zbog hapšenja Velana, koji poseduje i britansko i američko državljanstvo, a optužen je za špijunažu u Rusiji.

– Ekstremno smo zabrinuti zbog Pola Velana, ponudili smo mu konzularnu pomoć. SAD predvode u ovoj situaiciji, jer je i američki i britanski državljanin – rekao je Hant.

Upitan da li bi drugi Britanci u Rusiji trebaloda budu zabrinuti Hant je rekao da je to nešto što aktivno razmatraju i da konstantno menjaju savete o putovanjima za sve delove sveta.

– Ako uočimo potrebu da napravimo izmenu, onda ćemo je napraviti – rekao je Hant.

Velan je optužen u Rusiji za špijunažu i ukoliko bude osuđen preti mu kazna od 20 godina zatvora.

Ruska Federalna služba bezbednosti pokrenula je krivičnu istragu protiv Velana nakon što je uhapšen u petak u Moskvi osumnjičen za špijunažu, ali nije otkrila prirodu njegovih navodnih špijunskih aktivnosti.

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da se SAD nadaju da će uskoro imati pristup Amerikancu koji je u Rusiji pritvoren na osnovu optužbi za špijunažu i tražiće njegov hitan povratak ukoliko utvrde da je neosnovano uhapšen.

Velan je, inače, bivši marinac iz Mičigena, a njegov brat kaže da je on otputovao u Moskvu kako bi tamo prisustvovao venčanju.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter