Izvor:
21.09.2016 u 00:02
0

NATO OBJAŠNJAVA PAVELOVE REČI: Nikome ne pretimo, zajedno brinemo o miru na Balkanu!

NATO nikome ne preti, a general Petr Pavel govorio je o tenzijama u regionu koje inače prepoznaju i svi lideri u regionu, prenosi dopisnik Tanjuga iz Brisela odgovor neimenovanog vojnog zvaničnika NATO na pitanje može li se izjava Pavela smatrati pretnjom za Srbiju. A na pitanje da li je Pavel izneo lični stav ili je to stav alijanse, u NATO-u odgovaraju da je Pavel to izgovorio kao predsedavajući vojnog odbora NATO i konstatuju da NATO i sve zemlje u regionu blisko i dobro sarađuju na zajedničkom cilju – da Zapadni Balkan bude bezbedan i siguran.

Na Pavelovu izjavu oštro je reagovao srpski državni vrh. Premijer Aleksandar Vučić razočaran je izjavom Pavela, a predsednik Tomislav Nikolić kaže da ne zna kome se to žuri da zvecka oružjem. On poručuje da našu zemlju niko ne može da uvuče u nešto ako mi to ne želimo.

Ne razumem na koju državu je mislio kada je rekao da će u njoj da prevlada ruski uticaj i da će ona biti opasna koliko je opasan i terorizam. Ne znam kome se žuri da zvecka oružjem u vreme kada je čovečanstvo suočeno s mnogo većim izazovima – rekao je predsednik Nikolić.

Srbija, tvrdi predsednik Nikolić, nikome ne preti, već na Balkanu neko drugi neprestano provocira.

Što prvo ne počiste svoje dvorište? Što nisu u Splitu rekli Hrvatima šta treba da rade? Što su se obrušili na druge koji nisu u NATO? Ko na Balkanu zvecka oružjem. Srbija? Ne! Neko drugo neprestano provocira – poručio je Nikolić.

Pretnje generala Pavela prethodno je oštro kritikovao premijer Aleksandar Vučić, koji je otvoreno rekao da ga je razočarala izjava generala Pavela.

Nije moje da uzvraćam, da kažem da smo već videli kako je to izgledalo 17 godina ranije i da ne bi trebalo da nam prete, jer mi nikome nismo pretili – rekao je Vučić.

Naglasio je da Srbija ne želi nikakve tuče i sukobe, već da razvija svoju zemlju, a Ggađanima je poručio da je u stanju da odgovori mnogo oštrije i na pravom mestu, te da ne treba da brinu jer imaju ozbiljno i odgovorno rukovodstvo.

Srbija ne može da se meri sa NATO, ali Srbija nije i neće biti slaba kakva je bila i to je naša dužnost – naglasio je Vučić.

Predsedavajući Vojnog odbora NATO general Petr Pavel izjavio je ranije da je Balkan i dalje potencijalni izvor ratnih sukoba i poručio da Severnoatlanski savez mora da poseduje sposobnost odvraćanja protivnika i odbrane svojih članica, kao i veću ulogu u borbi protiv terorizma.

Tanjug
Foto: Wikimedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter