Izvor:
14.02.2019 u 08:42
0

GRANICA SAD-MEKSIKO: Još nije odlučeno da li ce Tramp potpisati dvostranački dogovor o barijeri na granici!

Američki predsednik Donald Tramp još nije odlučio da li će potpisati dvostranački dogovor o barijeri na granici SAD i Meksika kako bi se izbegla nova blokada vlade.

Tražimo nagazne mine u dogovoru, ali nismo još sve pregledali – rekao je Tramp i istakao da je zadovoljan sumom koja je dogovorena za bezbednost granice – 23 milijarde dolara, što je više od planirane.

Tramp je, takođe, istakao i da ne želi novo zatvaranje vlade, prenosi Glas Amerike.

Portparolka Bele kuće Sara Sanders rekla je da "još ne može definitivno da kaže da li će predsednik potpisati dogovor, ali da u predlogu ima pozitivnih delova".

Tramp je u utorak rekao da nije zadovoljan sporazumom koji su zakonodavci postigli o konstrukciji nove pogranične barijere duž granice SAD i Meksika, ali da ne predviđa novo delimično zatvaranje vlade zbog tog spora.

Ne mogu da kažem da sam srećan. Ne mogu da kažem da sam oduševljen – rekao je Tramp na sastanku kabineta u Beloj kući.

Ipak, predsednik SAD je nagovestio da bi potpisao zakon koji uključuje 1,375 milijardi dolara za izgradnju 88 kilometara nove ograde na granici, što je oko četvrtine od 5,7 milijardi dolara, koliko je on bio zahtevao za zid.

Taj potez značiće izbegavanje novog delimičnog zatvaranja vlade tri nedelje nakon zatvaranja dugog rekordnih 35 dana tokom decembra i januara.

Finansiranje za oko jedne četvrtine vladinih operacija ističe ponovo u sutra u ponoć, uključujući i agencije ministarstva za unutrašnju bezbednost čiji pripadnici patroliraju duž granice.

Ne vidim da ćete videti zatvaranje – rekao je Tramp. – Ne mislim da će se to dogoditi. Ne želimo da vidimo zatvaranje. –

On je nagovestio da traga za drugim vladinim sredstvima da proširi konstrukciju zida bez odobrenja Kongresa, što je taktika koja bi moga da izazove sudsku reakciju demokrata.

Radimo sada mnogo – rekao je Tramp, govoreći o barijerama koje se popravljaju ili grade, i naveo da razmatra sporazum koji je postigao dvopartijski panel zakonodavaca kasno u ponedeljak, pre nego što bude preduzeo buduće korake.

U tvitu kasno u utorak, on je zahvalio "svim republikancima na poslu koji su obavili u bavljenju radikalnom levicom po pitanju granične bezbednosti".

Lider demokrata u Senatu Čak Šumer rekao je pred Senatom:

Odlučno zahtevam od predsednika da potpiše ovaj sporazum. Niko ne dobija sve što želi u ovim sporazumima. Ali predsednik ga mora potpisati i da ne, ne, ne izazove novo zatvaranje. –

Senator Mič Mekonel, lider republikanske većine u Senatu, rekao je da bi i dalje da pregleda detalje sporazuma, ali da se nada da će Senat uskoro glasati o njemu.

Jedan od Trampovih pristalica, republikanski senator Lindzi Grejem rekao je da ne vidi kako bi Tramp mogao da podrži kompromis, pošto bi to uskratilo hiljade kreveta koji su na raspolaganju za imigrante bez dokumenata u pritvorskim jedinicama.

Ne vidim kako je to dobar sporazum – rekao je Grejem.

Senator Kris Marfi, demokrata iz Konektikata, rekao je za Glas Amerike da "opšti parametri (sporazuma) izgledaju kao nešto sa čime bi republikanci i demokrate mogle da žive".

Drugi demokrata, senator Kris van Holen iz Merilenda, upozorio je da bi ako Tramp potpiše zakon i onda pokuša da preusmeri druga sredstva ka izgradnji zida, "to bila velika zloupotreba procesa, vrlo verovatno nezakonita".

Jedan od Trampovih pristalica, konzervativni TV komentator Šon Heniti, nazvao je kompromis "trulim sporazumom".

Kongresmen Mark Medouz is Severne Karoline, još jedan zagovornik zida, rekao je da sporazum "teško da je ozbiljan pokušaj da se obezbedi naša granica ili zaustavi upliv ilegalne imigracije".

Njime se odlaže rešenje, taj sporazum ne uspeva da se pozabavi kritičnim prioritetima koje su istakli šefovi Granične patrole. Kongres ne radi svoj posao – rekao je Medouz.

Zvaničnici Bele kuće proteklih dana nagoveštavali su da bi Tramp mogao da potpiše sporazum postignut u Kongresu i nakon toga posegne za drugim vladinim finansijama kako bi izgradio zid bez odobrenja Kongresa. On bi takođe mogao da proglasi vanredno stanje, kako bi izgradio zid.

Tokom nekoliko meseci, Tramp je zahtevao 5,7 milijardi dolara za zid na granici, što je njegovo najpopularnije predizborono obećanje tokom usepšne predsedničke kampanje 2016. Demokrate su odbile predlog kao rasipnički i neefikasan i poručile da će odobriti samo mere bezbednosti na granici bez novca za zid.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter