Izvor:
05.03.2019 u 10:24
0

ON VIŠE NE UZIMA LEKOVE: Transplatacija matičnih ćelija uništila HIV?

Posle transplantacije matičnih ćelija kod jednog britanskog pacijenta, koji se lečio od HIV-a, taj virus nije detektovan i on više ne uzima lekove.

U pitanju je pacijent iz Londona kod kojeg je HIV dijagnostikovan 2003. godine.

Devet godina kasnije je otkriveno da boluje od Hodžkinovog limfoma.

Istraživači, međutim, napominju da je još rano reći da je pacijent "izlečen od HIV-a".

Stručnjaci ističu da ovaj pristup u lečenju nije praktičan za mnoge koji boluju od HIV-a, ali da bi moglo da pomogne da se lek pronađe.

Pacijent iz Londona je već 18 meseci u remisiji. Matične ćelije je dobio od donora otpornog na HIV, što je dovelo do remisije virusa i limfoma.

Ovo je drugi put da je pacijent, lečen na ovakav način, završio u remisiji. Pre 10 godina je u Berlinu jednom pacijentu transplantirana koštana srž od donora s prirodnim imunitetom na virus.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter