Izvor:
06.03.2019 u 16:38
0

EVROPSKA KOMISIJA: Zadovoljni rezultatima rešavanja migrantske krize, potrebno dovršiti reformu sistema azila!

Evropska komisija je danas izrazila zadovoljstvo rezultatima rešavanja migrantske krize, ali i upozorila da je potrebno nastaviti sa zajedničkim pristupom i dovršiti reformu sistema azila.

Rezultati našeg zajedničkog evropskog pristupa u području migracija govore sami za sebe: broj nezakonitih dolazaka niži je danas nego pre početka krize, evropska granična i obalska straža podigla je zajedničku zaštitu granica EU-a na nov nivo, a zajednički s partnerima radimo na osiguravanju zakonitih migracijskih kanala, dok istovremeno ubrzavamo vraćanje – izjavio je poverenik za unutrašnje poslove i migracije Dimitris Avramopoulos, prenosi Hina.

Dodao je da će u narednom periodu biti ključno nastaviti sa zajedničkim pristupom i dovršiti tekuću reformu sistema azila EU-a.

Komisija ističe da uprkos tim rezultatima treba uložiti još više napora kako bi migracijska politika EU postala istinski otporna na buduće promene u geopolitičkom kontekstu koji se stalno menja i u svetlu stalnog rasta migracijskog pritiska na svetskom nivou.

Države članice dužne su da štite one kojima pružaju zaštitu i brinu o njima. Nastavak sveobuhvatnog pristupa saradnji i solidarno delovanje, uz pravednu podelu odgovornosti, jedini je put napred ako EU želi da se uspešno nosi s izazovom migracija – rekao je prvi potpredsednik Komisije Frans Timermans.

Komisija navodi nekoliko izazova koje stoje pred EU-om po pitanju migracija.

Prvi je zapadnomediteranska ruta kojom dolazi sve više migranata, stoga je potrebna veća podrška Maroku i Španiji, gđe migranti ulaze na teritoriju Evropske unije.

Na srednjomediteranskoj ruti potrebno je raditi na popravljanju uslova u Libiji, a istočnomediteranskoj, po kojoj je nakon dogovora s Turskom znatno pao broj dolazaka, preostalo je rešavanje problema u Grčkoj, gde obrada zahteva za azil ide vrlo sporo, a nije ni rešeno pitanje smeštaja izbeglica.

Jedno od hitnijih pitanja je trajnije rešenje za iskrcavanje migranata spašenih u Sredozemlju. To se sada rešavalo od slučaja do slučaja.

Najteže pitanje je reforma sistema azila jer deo zemalja ne pristaje na obavezujuće kvote po kojima bi se raspoređivali migranti u slučaju masovnog priliva kada bi se spoljne članice EU-a našle pod velikim pritiskom.

Takođe zabrinjava jačanje populističkih i euroskeptičnih stranaka koje bi mogle pitanje migracija zloupotriebiti u izborne svrhe na predstojećim evropskim izborima, zaključila je Komisija.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter