Izvor:
20.03.2019 u 14:23
0

PISMO TEREZE MEJ PREDSEDNIKU EK: Bregzit se odlaže do 30. juna?

Britanska premijerka poslala pismo predsedniku Evropske komisije Donalu Tusku, tražeći još vremena da ubedi poslanike u predlog sporazuma. Prethodna dva puta nije uspela u tome.

Britanska premijerka Tereza Mej tražila je u pismu poslatom Evropskoj uniji odlaganje Bregzita za tri meseca, odnosno do 30. juna.

Sadašnji rok za izlazak iz EU je 29. mart, a eventualno odlaganje moraju jednoglasno da izglasaju članice Unije.

U pismu koje je Mej poslala predsedniku Evropske komisije Donaldu Tusku navodi se da joj je potrebno još vremena da ubedi britanske poslanike da glasaju za njen predlog sporazuma.

Lider Laburista Džeremi Korbin optužio je premijerku da vodi zemlju u "krizu, haos i podele".

– Pravno gledano, još uvek imamo rok od devet dana da napustimo EU – rekao je Korbin premijerki.

Mej je u parlamentu rekla da su se poslanici predugo bavili Evropom. Istakla je da ne želi da traži duže odlaganje Bregzita jer bi u suprotnom Britanija morala da učestvuje na izborima za Evropski parlament.

Ipak, Evropska komisija je prenela liderima zemalja članica da Velika Britanija mora da učestvuju na tim izborima ako ostane deo EU i posle 23. maja, kada počinje proces glasanja.

– Svako odlaganje koje bi bilo ponuđeno Britaniji bi trebalo ili da traje bar do 23. maja, ili kasnije ali uz učešće na evropskim izborima – navodi se u dokumentu Evropske komisije u koji je BBC imao uvid.

Navodi se i da jedino tako institucije EU mogu da funkcionišu i donose odluke.

Glavni pregovarač EU za Bregzit Mišel Barnije poručio je da Unija neće dozvoliti odlaganje Bregzita bez "konkretnog plana" Velike Britanije šta i kako dalje.

Svako odlaganje Bregzita moraju jednoglasno da potvrde članice EU, zbog čega Mej u četvrtak putuje u Brisel.

Poslanici su u parlamentu dva puta odbacili premijerkin plan za Bregzit. Takođe, na prošlonedeljnom glasanju su odbacili mogućnost Bregzita bez sporazuma i zatražili da se produži rok za napuštanje Unije.

Mej se nadala da bi u trećem pokušaju mogla da ubedi poslanike da podrže njen plan. Ipak, predsednik parlamenta Džon Berkou odbacio je tu mogućnost uz obrazloženje da pitanje mora da se promeni kako bi se po treži put glasalo o planu.

– Jasno je da je potrebno da se parlamentu da još malo vremena kako bi postigli napredak, ali građani ove zemlje čekaju već tri godine. Dosta im je neuspešnih glasanja, a premijerka deli njihove frustracije – navodi se iz Dauning Strita.

Najčešće pominjani datum za novi rok Bregzita do sada je bio 30. jun.

B92
Foo: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter