Izvor:
20.03.2019 u 18:49
0

SANČEZ: Ako se predloži produžetak London treba da nam kaže zašto, sa kojim ciljem i koliko dugo! Nije rešenje da se vrtimo u krug!

Španski premijer Pedro Sančez podržao je danas francusko-nemačke pozive za jačanje industrijske politike u Evropskoj uniji, ali ne na račun pravila konkurencije, kao i mogući produžetak roka za Bregzit uz detaljna objašnjenja iz Londona o razlozima za to.

Bitno je ojačati industrijske kapacitete, udružiti resurse za finansiranje velikih visokotehnoloških projekata na nivou Unije – izjavio je Sančez u govoru u Madridu danas, dodajući da bi EU trebala biti u stanju da se "takmiči globalno" i "suprotstavi se snazi" SAD, Kine ili Indije.

Španski premijer je naglasio da se ovo "ne može uraditi na račun slabljenja politike konkurencije ili koncentracije ekonomske moći u privilegovanim regionima i širenju razlika unutar Unije."

On je u današnjem govoru rekao i da je potrebno više socijalne pravde u EU i opisao socijaldemokratiju "kao DNK-a Evrope", a kritikovao je i pristalice Bregzita navodeći da "sada Britanci otkrivaju šta bi život bez Evrope mogao da znači" i da su glasanjem za odlazak iz EU "glasali za smanjenje bogatstva, više ograničenja, manji uticaj i veći gubitak stvarnih, opipljivih koristi", navodi Politiko.

Sančez je dodao i da će Španija "zadržati konstruktivnu poziciju kako bi se postigao Bregzit na vreme", ali i da će zahtevati detaljno objašnjenje od britanske vlade kako bi opravdalo eventualno produženje.

Ako se predloži produžetak, London treba da nam kaže zašto, sa kojim ciljem i koliko dugo. Nije rešenje da se vrtimo u krug – naglasio je španski premijer.

Sančez će se u četvrtak uputiti u Brisel, gde će se lideri EU okupiti na samitu na kojem je moguće da razmatraju zahtev za produženje roka za Bregzit 29. marta kao i politiku Unije prema Kini.

Ankete u Španiji od prošle nedelje pokazuju da Sančezovi socijalisti imaju prednost uoči aprilskih izbora sa 27,3 odsto, a sledi konzervativna Narodna stranka Pabla Kasada sa 20 odsto.

Izvor: Tanjug
Foto: Pedro Sánchez/Wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter