MEĐUNARODNI DAN PLANETE ZEMLJE: Ovako će se sutra obeležiti u Beogradu! (FOTO)

 

 

Širom sveta sutra se obeležava Međunarodni Dan planete Zemlje, a u Beogradu će taj dan biti obeležen formiranjem "Medenog vrta" i sadnjom autohtonih belih vrba, kao završnom delu projekta revitalizacije i pošumljavanja Ade Huje.

Tome će prisustvovati ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, ambasador Kraljevine Švedske u Srbiji Jan Lundin i predsednik beogradske opštine Palilula Aleksandar Jovičić, najavilo je Ministarstvo zaštite životne sredine. 

Podseća se da se projekat revitalizacije Ade Huje "Od deponije do parka" realizuje od 2012. godine, da je proglašen za 25 najboljih evropskih projekata i da su podršku projektu dale brojne međunarodne institucije.

Kroz aktivnosti projekta, koji udruženje "Super Natural" realizuje u saradnji sa opštinom Palilula, Sekretarijatom zaštite životne sredine grada Beograda i brojnim građanskim inicijativama, od početka godine posađeno je 400 sadnica autohtonog drveća, vraćena je šuma na špic Ade Huje i revitalizovano 12 hektara šumskog staništa.

Time je, kako se ističe, biodiverzitet značajno povećan, što su pokazala istraživanja biološkog istraživačkog društva "Josif Pančić''''.

Istraživanja pokazuju da je na špicu Ade Huje zabeleženo 37 vrsta biljaka, 91 vrsta ptica, devet vrsta dnevnih leptira, tri vrste vilinih konjica, dve vrste vodozemaca i šest vrsta gmizavaca.

Dodaje se da će formiranje "Medenog vrta" sa stotinama sadnica lavandi, ruzmarina, žalfije pomoći pčelama, koje su važna karika u ekosistemu, da očuvaju staništa i da se tako povrati ekološka ravnoteža i podstakne biodiverzitet parka. 

Ada Huja, a posebno njen špic, je deo područja od međunarodnog značaja za ptice, kao i područje od međunarodnog značaja za biljke, Ada Huja  je deo ekološki značajnog područja "Ušće Save u Dunav", ekološke mreže Srbije i potencijalno područje evropske ekološke mreže NATURA 2000.

Izvor:Tanjug
Foto:Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Kviz: Naslovna strana  
11:55  Vesti  
12:05  Provodadžija  
12:55  Vesti  
13:05  Provodadžija  
13:55  Vesti  
14:05  Serija: Suze moje sestre (R)  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Suze moje sestre  
19:00  Čađava mehana  
21:00  Provodadžija  
22:00  Goli život  
23:20  Novajlije reality