Izvor:
06.05.2016 u 22:32
0

ZBOG SVE VIŠE MIGRANATA: Sinagoga pretvorena u džamiju

Prvi put, sinagoga u Marseju je u procesu prodaje muslimanskoj organizaciji, koja planira da je pretvori u džamiju. U Marseju, gradu poznatom po raznovrsnom stanovništvu i decenijama tolerancije, neke stvari počinju da se menjaju, piše BBC.

– Ako mora da se proda, bolje da postane mesto molitve nego prodavnica ili noćni klub – izjavio je glavni rabin Ruben Ohana.

Rabin je dodao da je ovaj grad – grad migracije i da "vekovima dočekuje razlicite ljude iz različitih zemalja i svi vrlo dobro žive zajedno. Imamo sunčane plaže, nema stresa niti rasizma".

Kada su stigli u Marsej, migranti iz severne Afrike, Jevreji i muslimani živeli su, radili i kupovali u istim delovima grada. Za razliku od Pariza, migranti su naselili i centar Marseja.

Tokom godina, Marsej je postao sinonim za različitosti i suživot, ali priča o prodaje sinagoge je priča o razdvajanju, prenosi britanska stanica.

Sociolog na Univerzitetu u Marseju Vinsent Geišer, kaže da su stare mešovite zajednice nestale iz grada. Jevreji i muslimani, kako kaže Geišer, sada žive "mirno, ali odvojeno".

Specijalista za jevrejske i muslimanske populacije u Francuskoj na Braun Univerzitetu u SAD Maud Mandel, veruje da "seme ovog razdvajanja, posejano čak i u Francuskoj, potiče iz Severne Afrike".

Imam Muša Koit kaže da svakog petka mora da odbije oko 100 vernika koji ostanu ispred vrata lokalnih džamija zbog gužve i dodaje da je zato dobro ovu sinagogu pretvoriti u još jednu džamiju.

Jevrejska zajednica u Marseju je mala ali im je takođe potreban dodatni prostor. Rabin Ohana kaže da je umesto dve sinagoge koje su zatvorene, izgradio pet novih, jer se sve više jevrejskih stanovnika okreće molitvi.

On kaže da i dalje razgovaraju sa muslimanskom zajednicom ali da ne može da utiče na ono šta se širi putem interneta. "Radikalizam je naš najveći strah" rekao je rabin.

Tanjug
Foto: Wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter