Izvor:
08.05.2019 u 12:30
0

PREVRTLJIVA POLITIKA DONALDA TRAMPA: Ekstremni pritisci na vladu Venecuele i Irana! (FOTO)

Neposredno pre nego što je položio zakletvu kao predsjednik, Donald Tramp je obećao da će Sjedinjene Države prekinuti "takmičenje da ukinu strani režimi o kojima ne znamo ništa, u čemu mi ne bismo trebali da učestvujemo" On je obećao da će „zaustaviti destruktivni krug intervencije i haosa“. Dve i po godine kasnije, gospodin Tramp kao predsednik sa entuzijazmom poziva na rušenje jednog režima, u Venecueli, i energično potkopava drugi, u Iranu.

Ekstremni ekonomski i politički pritisak njegove administracije na obe zemlje – zajedno sa ponovnim trgovinskim ratom sa Kinom – podigao je tenzije u dve hemisfere na najviši nivo otkako je Tramp položio zakletvu. Ne radi se samo o tome da predsednik potencira politiku koju je jednom osudio. On tek treba da artikuliše jedinstvenu teoriju o tome kada Sjedinjene Države treba da insistiraju na takvoj promeni a kada treba da je izbegnu.

Kao i kod mnogih drugih u njegovom predsedništvu, pristup Trampa stranoj intervenciji je uglavnom ad hoc i ekscentričan – podstaknut manje ideologijom a više glađu za spoljnopolitičkim pobedama i sigurnošću u vlasitet veštine kada je stvaranja posla u pitanju.

Gospodin Tramp je, na primer, odustao od posvećenosti koju je imao Barak Obama da smeni predsednika Bašara al- Asada u Siriji i umesto toga odlučio da se američka vojna sila tamo koristi samo da bi uništila Islamsku državu. A on se drži Kim Džon-un-a, lidera Severne Koreje, uprkos činjenici da je gospodin Kim nedavno ispalio raketu nakon što je prekinuo nuklearne pregovore s predsednikom.

Nedostatak ideološke koherentnosti ide u prilog državnom sekretaru Majku Pompeu i savetniku za nacionalnu bezbednost, Džonu Boltonu, dvojici jakih zvaničnika koji imaju snažne tendencije za intervencije. Oni su ispunili vakuum koji je ostavio g. Tramp agresivnim potezima prema Iranu i Venecueli koji podsjećaju na Džordža Buša na Bliskom Istoku i Ronalda Regana u Latinskoj Americi. Kritičari kažu da nepovezanost između gospodina Trampa i njegovih savetnika zbunjuje saveznike nacije i povećava rizik od vojnog sukoba – možda upravo onih koje predsednik navodno uopšte ne želi.

Njegov nedostatak osude za rušenju vlade, neki kažu, takođe garantuje da Sjedinjene Države neće preuzeti finansijski teret za obnovu Venecuele u slučaju da njen predsednik Nikolas Maduro zaista bude zbačen.

Gospodin Tramp je naredio povlačenje američkih snaga iz Sirije i Avganistana, zbog prigovora njegovih vojnih komandanata, iako vojnici ostaju u obe ratne zone. Takođe je nastavio da vodi visokorizične nuklearne pregovore sa gospodinom Kimom, uprkos dubokom skepticizmu savetnika kao što je gospodin Bolton, koji je kao privatni građanin dva meseca pre nego što je ušao u Zapadno krilo pozvao na preventivne vojne napade na Severnu Koreju.

– On zaista nije promenio svoj stav, osim što je pozvao na zbacivanje Madura, za koji verujem da je više moralni stav nego izraz upotrebe američke vojne sile za rušenje venecuelanskog režima- rekao je Majkl Anton, bivši portparol Saveta za nacionalnu bezbednost u administraciji Trampa.

Ipak, drugi bivši zvaničnici kažu da je Trampov položaj zamutio Pompeo i Bolton. Iako obojica verno ponavljaju američki stav da ne traži rušenje iranske vlade, gospodin Pompeo je izneo 12 zahtjeva – kao što su zaustavljanje testiranja balističkih raketa i povlačenje podrške militantnim grupama u Jemenu i Libanu – za koje zvaničnici Sjedinjenih Država znali da sadašnji lideri u Teheranu nikada neće poštovati.

Pompeo i Bolton insistiraju na tome da nisu za rat sa Iranom iako je, naredivši izmestanje vazduhoplovnih snaga u region ove sedmice, Bolton upozorio da će Sjedinjene Države uzvratiti udarac sa "nepopustljivom silom" ako Iran napadne američke interese ili saveznike.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter