Izvor:
08.05.2019 u 13:28
0

IRAN ĆE SE DELIMIČNO POVUĆI IZ NUKLEARNOG SPORAZUMA: „Republika Iran više ne vidi sebe kao nekoga ko treba da poštuje ograničenja sporazuma!“

Iran će se delimično povući iz značajnog nuklearnog sporazuma potpisanog sa šest drugih zemalja 2015. godine, usred pojačanog pritiska Sjedinjenih Država poslednjih nedelja.

Predsednik Hasan Ruhani izjavio je u televizijskom govoru u sredu da će Iran smanjiti svoje "obaveze" prema sporazumu, ali se neće u potpunosti povući.Taj potez dolazi godinu dana nakon što su se SAD jednostrano povukle iz sporazuma, zbog strogih prigovora drugih potpisnika. Ruhani je rekao da su ti potpisnici – Francuska, Britanija, Nemačka, Rusija i Kina – unapred obavešteni o potezu Teherana.

On je optužio "tvrdolinijaše" u SAD da rade na potkopavanju dogovora, rekavši da je to "u interesu regiona i sveta, ali ne i neprijatelja Irana, stoga nisu štedeli napore od 2015. da podriju (sporazum). "

Na fotografiji objavljenoj na zvaničnom sajtu kancelarije iranskog predsedništva, predsednik Hasan Ruhani vodi sastanak vlade u Teheranu, u sredu, 8. maja 2019. godine.

Prema sporazumu, Iranu je dozvoljeno da skladišti ograničene količine obogaćenog uranijuma i teške vode proizvedene u tom procesu i da izvozi bilo kakav višak. To je postalo izuzetno teško nakon što su SAD ukinule dozvolu Iranu da izvozi te prekomerne zalihe, efektivno prisiljavajući Iran da zaustavi obogaćivanje ili ignoriše količine koje su im bile dozvoljene a koje oni trenutno proizvode.

– Islamska Republika Iran izjavljuje da u trenutnoj fazi više ne vidi sebe kao nekoga ko treba da poštuje ograničenja u održavanju rezervi obogaćenog uranijuma i teške vode– navodi se u saopštenju iranskog Vrhovnog veća nacionalne sigurnosti (SNSC).

SNSC je saopštilo da će drugi partneri imati 60 dana da ublaže pritisak na Iran uzrokovan naknadnim američkim sankcijama, inače će zemlja "prestati da primenjuje ograničenja na nivo urana koji se obogaćuje i mere vezane za modernizaciju reaktora za tešku vodu Arak".

– Kada se ispune naši zahtevi, nastavićemo sa sprovođenjem prestalih aktivnosti. U suprotnom, Islamska Republika Iran će prestati sa ispunjavanjem svojih obaveza u narednim fazama- saopštio je SNSC.

Na Tvitteru, iranski ministar spoljnih poslova Javad Zarif izjavio je da zemlja zaustavlja mere koje je Vašington "učinio nemogućim za nastavak".

– Naša akcija je u okviru uslova (dogovora)– rekao je Zarif, dodajući da su ostali potpisnici imali "suženi prozor za menjanje pravca".

Iran je potpisnik Ugovora o neširenju nuklearnog oružja i uvek je tvrdio da je njegovo nuklearno istraživanje čisto civilnog karaktera.

Happytv.rs
Foto: You Tube/ Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter