Izvor:
10.05.2019 u 11:42
0

ZAOŠTRIO SE TRGOVINSKI RAT SA KINOM: Tramp kaznio pokušaj Pekinga da „ponovno pregovara“ o trgovinskom sporazumu!

Predsednik Tramp je u petak ujutro znatno zaoštrio svoj trgovinski rat sa Kinom, podižući carine na kinesku robu u vrednosti 200 milijardi dolara i preduzimajući korake za oporezivanje skoro celog kineskog uvoza kao kaznu za ono što je rekao da je pokušaj Pekinga da "ponovno pregovara" o trgovinskom sporazumu.

Odluka gospodina Trampa da nastavi sa povećanjem tarifa došla je nakon što je u četvrtak uveče u Vašingtonu došlo do ključnih trgovinskih pregovora koji nisu rezultirali sporazumom kojim bi se sprečile veće naknade. Bela kuća je saopštila da će se razgovori nastaviti u petak, ali ostaje neizvesno da li dve strane mogu premostiti razlike koje su se pojavile tokom protekle sedmice.

U Bijeloj kući u četvrtak popodne, Tramp se kolebao između pretnji Kini i sugerisanja da bi se još uvek mogao postići dogovor. Predsednik je rekao da je od predsednika Si Đinpinga iz Kine primio "lepo pismo" i da će verovatno razgovarati s njim telefonskim putem, ali je rekao da je više nego srećan što i dalje nanosi štetu Pekingu tarifama.

– Nemam pojma šta će se dogoditi– rekao je i dodao:

– Videće šta mogu da urade, ali naša alternativa je odlična– dodao je Tramp, ističući da su američke tarife na kineske proizvode vredne 250 milijardi dolara donosile "milijarde" vladi Sjedinjenih Država.

U saopštenju objavljenom u petak, kinesko ministarstvo trgovine saopštilo je da vlada "duboko žali što će morati poduzeti potrebne protivmere." Nije precizirala što bi to mogle biti protivmere.

– Postoji nada da će se SAD i kineska strana sastati na pola puta i raditi zajedno- kako bi rešile svoj spor, dodaje se u izjavi.

Tržišta u Aziji i Evropi su doživela trgovinski skok u petak, sugerišući da investitori još uvijek veruju da dve strane mogu postići dogovor.

Ponovno balansiranje na ivici rata vratilo je dve najveće svetske ekonomije nazad u trgovinski rat koji se činio na ivici okončanja. Sjedinjene Države i Kina se približavaju trgovinskom sporazumu kojim će se podići carine, otvoriti kinesko tržište za američke kompanije i ojačati zaštitu intelektualne svojine Kine.

Međutim, pregovori su propali kada je Kina pozvala na suštinske promene u pregovaračkom tekstu koji su obe zemlje koristile kao plan za sveobuhvatni trgovinski pakt.

Happytv.rs
Foto: Youtube/ Printscreen

    PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

    Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

    Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

    Ostavite komentar

    Unesite pojam i stisnite enter