Izvor:
10.05.2019 u 13:03
0

VENECUELANSKI OPOZICIONARI IMAJU AZIL U STRANIM AMBASADAMA: Gvaido poziva na nove proteste!

Trojica venecuelanskih opozicionih poslanika prihvatili su azil u stranim ambasadama nakon što su izgubili imunitet u Kongresu.

Oni su među deset poslanika kojima je oduzet imunitet nakon što je Vrhovni sud izjavio da bi oni trebalo da budu pod istragom zbog urote, pobune i izdaje.

Opozicija koju je predvodio Huan Gvaido pokušala je prošle sedmice izazvati vojnu pobunu protiv predsednika Nikolasa Madura.

Njegov zamenik ostaje u zatvoru nakon što je uhvaćen u sredu.

Edgar Zambrano je objavio na svom tviter profilu uživo snimak svog hapšenja od strane obaveštajnih agenata, rekavši da su vlasti opkolile njegov automobil, a zatim ga odnele dizalicom kada je odbio da izađe.

Gvaido, lider Narodne skupštine pod kontrolom opozicije, proglasio se u januaru prelaznim predsednikom.

Dok ga je prepoznalo više od 50 zemalja, uključujući SAD i većina u Latinskoj Americi, predsednik Maduro zadržava podršku vrhovnih vojnika i njegovih saveznika u inostranstvu, kao što su Rusija i Kina. Gvaido je u subotu pozvao na nove ulične proteste protiv Madura.

Ko je pobegao u ambasade?

Ameriko de Gracija i Mariela Magalanes su u italijanskoj ambasadi, dok je njihov kolega Ričard Blanko otišao u argentinsku ambasadu.

Italijansko ministarstvo inostranih poslova potvrdilo je u sredu da je gđa Magalanes, koja je udata za talijanskog državljanina i koja je podnela zahtev za državljanstvo, došla u njihovu ambasadu i da će joj "biti pružena sva moguća zaštita i gostoprimstvo".

Italijanske vlasti su u petak takođe potvrdile da je Gracija bio u njihovoj misiji u Karakasu. Poslanik se Italiji zahvalio na tviteru, iako nije potvrdio da je unutar Italije.

Blanko je u međuvremenu izjavio da je otišao u argentinsku ambasadu nakon hapšenja g. Zambrana, optužujući g. Madura za vođenje "talasa progona".

Španija je u međuvremenu obećala da će zaštititi drugu opozicionu ličnost, Leopolda Lopeza, koji se sklonio u njihovu ambasadu u Karakasu nakon što je prošle sedmice pobegao iz kućnog pritvora – iako je aktuelni ministar spoljnih poslova Žozep Borel izjavio da Španija neće dopustiti da se njena ambasada pretvori u centar političkog aktivizma “.

Sedam drugih poslanika Narodne skupštine su i dalje u opasnosti da budu uhapšeni.

Nacionalna konstitutivna skupština (ANC) – telo koje je sazvao predsednik Maduro i sastavljeno isključivo od svojih pristalica – ukinulo je parlamentarni imunitet poslanika Narodne skupštine ove sedmice, po nalogu Vrhovnog suda.

Kakva je situacija u Venecueli?

G-din Gvaido se pozvao na ustav da preuzme mesto privremenog predsednika, tvrdeći da je reizbor Madura prošle godine bio nelegitiman.

Od tada se povećala napetost između onih koji podržavaju Gvaida i onih koji podržavaju Madura. Za vojsku se smatra da drži ključ ravnoteže moći.

Tridesetog aprila, u video snimku snimljenom u blizini baze vazduhoplovstva u Karakasu, Gvaido je pozvao vojsku da mu pomogne da smeni predsednika Madura. Gospodin Zambrano je bio jedan od zakonodavaca koji je kasnije viđen na snimku na kome se vidi da razgovara sa g. Gvaidom na preletu blizu baze vazduhoplovstva.

Dok se mala grupa uniformisanih ljudi pridružila Gvaidu, vrhovni vojnici su se brzo izjasnili da su lojalni predsedniku Maduru i status kvo je zadržan.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter