Izvor:
11.05.2019 u 06:46
0

NAREDNI DANI SU OD VELIKOG ZNAČAJA: Eskalirao trgovinski rat SAD-a i Kine!

Hong Kong – samo nekoliko dana nakon što je izgledalo da su na ivici dogovora, Sjedinjene Države i Kina ponovo vode trgovinski rat.

Ispostavilo se da je Trampova administracija dobro postupila dobro pretnjom o povećavanju carina na kineski izvoz od 200 milijardi dolara sa 10% na 25% u petak, što predstavlja oštru eskalaciju napetosti između dve najveće svetske ekonomije.

Nakon višemjesečnih razgovora usmjerenih na okončanje jednogodišnjeg spora koji je već oštetio globalni rast i potresao berze širom svijeta, posljednji američki salvo riskira pokretanje novog talasaodgovora na pitanje.
Peking je u petak izrazio "duboko žaljenje" na posljednjem potezu SAD-a i ponovio da će "morati preduzeti neophodne protivmjere. Nije precizirali šta će biti ili kada će biti nametnuta.
Ono što se dalje dešava može imati ogromne implikacije za preduzeća, potrošače i investitore.

Odgovor Kine

Nadolazeći dani mogli bi biti presudni. Američki i kineski pregovarači okončali su u petak još jednu rundu razgovora bez dogovora o rješavanju američkih zabrinutosti oko pristupa tržištu i krađe intelektualne svojine.
Kina je u svom odgovoru na najnovije američke tarife ograničena činjenicom da kupuje daleko manje robe iz Sjedinjenih Država nego obrnuto. Kada je prošlogodišnji trgovinski rat započeo trgovinski rat, nametnula je carine na izvoz u SAD u vrijednosti od oko 110 milijardi dolara, tako da je sada ciljati samo robe vredne oko 10 milijardi dolara.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter