Izvor:
12.05.2019 u 14:52
0

IZBORI ZA EVROPSKI PARLAMENT: Koordinacija evroskeptika i njihov bolji rezultat na izborima brine Evropsku uniju!

Neuspeh Velike Britanije da napusti Evropsku uniju stvorio je glavobolju u Briselu.

Tri godine otkako je Velika Britanija glasala za Bregzit nije došlo ni do čega korisnog.

Nakon što su već propustili dva roka, Britanci su sada obavezni da učestvuju na evropskim izborima 23. maja – dva meseca nakon što su trebali istupiti iz EU .

Za dve nedelje birači širom Unije biraju 751-og poslanika Evropskog parlamenta. Istorijski gledano, izlaznost na ovim izborima je niska.

Mali broj onih koji glasaju često to čine kako bi prijavili svoj protest. Ljutnja na Bregzit ide na ruku evroskeptika. Trebalo je da se Bregzit desi 29. marta i da Velika Britanija ne učestvuje na ove izbore.

Godine 2014, anti-EU UKIP Nigela Faragea došla je na prvo mesto na britanskim evropskim izborima. To je dovelo do evroskeptičkog pritiska na tadašnjeg premijera Davida Camerona i na kraju ga je nateralo da sazove referendum o Bregzitu. I svi znamo šta se dalje desilo.

Godine 2019, Farageova nova Bregzit stranka ima još lakši posao. Bregzit izdaja je snažna poruka, a od Farage se očekuje da završi prvi.

Evroskeptične stranke nece proći dobro samo u Britaniji. Najnovije ankete Evropskih izbora predviđaju da bi ove stranke mogle osvojiti do 35% mesta u Evropskom parlamentu. Ranije su evroskeptici propustili da se koordiniraju na evropskom nivou, što znači da je njihov nivo uticaja u EU uvek bio ograničen.

To bi moglo da se promeni. Matteo Salvini, zamenik italijanskog premijera i lider krajnje desničarske Liga Severa, koji vlada u koaliciji s populističkim pokretom 5 zvezdica, već mesecima pokušava spojiti sve evroskeptične stranke. Ako bude uspešan, mogao bi da stvori jedan, ako ne i najveći blok unutar parlamenta EU.

Izvor: Happytv.rs
Foto: Matteo Salvini (instagram)

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter