Izvor:
13.05.2019 u 16:32
0

GLOBALNO TRŽIŠTE SAD I KINE: Dve najveće ekonomske sile stupile su u trgovnski rat!

Dve najveće ekonomske sile stupile su u trgovnski rat, time što je Kina "uzvratila udarac SAD" visokim taksama na robu iz Amerike.

Ministarstvo Pekinga je saopštilo da će uvesti povećane poreza na proizvode SAD približne vrednosti od 60 miliona dolara kao rezultat odluke Trampove administracije da poveća taksu na izvoz kineske obe sa 10 odsto na 25 odsto od ukupne vrednosti.

Kineski i američki pregovarači na kraju razgovora, nisu postigli dogovor, pa je još jedna runda zakazana da bi se razmotrila zabrinutost američkih komapnije o krađi prava na intelektualnu svojinu.

Lari Kudlov, glavni ekonomski savetnik Donalda Trampa, da postoji ogromna šansa za susret dva predsednika ovih zemalja na ekonomskom samitu G20 u Japanu sledećeg meseca.

U međuvremenu, Trampova administracija započela je prces usvajanja tarifa od 25 odsto na preostalu vrednost od 300 milijardi dolarana robu koju Kina izvozi na američko tržište.

Trgovisnki spor, koji je se dogodio prošle godine u julu, oštetio je kinekse izvoznike i neke kompanije SAD i privrednike, i usporio globalni ekonomski razvoj.

Poslednje akcije i odluke mogu pogoršati ekomiju vodećih ekomoskih sila – navode stručnjaci.

Globalno tržište smanjilo je zaradu zbog trgovinske borbe a analitičati smatraju da će nastati još gora situaciju ukoliko odnosi zemalja eskaliraju.

Happytv.rs
Foto: Twitter/Reuters China

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter