Izvor:
14.05.2019 u 08:37
0

OVO NIJE KONFRONTACIJA DVE MOĆNE DRŽAVE, SAD-A I KINE: Ovo je rat dva najmoćnija čoveka na svetu!

Ni Donald Tramp ni Si Džiping ne mogu sebi da priušte da priušte da trepnu

Lični duel dvojice suparničkih predsednika mogao bi osigurati da eskalirajući trgovinski rat preko Pacifika traje duže nego što je iko očekivao. Okončanje sada više nije samo konfrontacija Kine i Sjedinjenih Država – jedna je rastuća sila koja izaziva dugogodišnjeg dominantnog globalnog ekonomskog lidera.

To je postao test volje između dva najmoćnija čoveka sveta, od kojih svaki ima političke interese koji će pre produbiti sukob nego ga brzo ublažiti. Obe sebe vide kao moćnike. Obojica su nametnuli svoju moć domaćim sistemima upravljanja silom volje. Obojica imaju ovlašćenje da pokrenu globalne udarne talase – kao što su to učinili kada su se tržišta srušila nakon Trampovog povećanja carina prošle sedmice i kineske višemilijardne odmazde u ponedjeljak. Obojica vide čast svoje nacije na kocki u ključnom trenutku u istoriji američko-kineskih odnosa, jer konkurencija između dve velike sile postaje oštrija nego ikad.

Dok je Tramp najavljivao skoro zaključenje dogovora prošle sedmice, pre nego što je Kina odustala, jaz u nameri dve gigantske ekonomije je zakomplikovao buduće razgovore. Tramp – klevetajućie Kinu za krađu intelektualne svojine i podršku državnim industrijama – vjeruje da mora promijeniti sam globalni trgovinski sistem, jer je to ogroman potez za Sjedinjene Države. A Trump misli da mu snaga američke ekonomije daje prednost i sposobnost da krivicu za slepu ulicu okrene ka Si Đipingu.

– U odnosima sa Kinom mi smo baš tamo gde želimo da budemo. Zapamtite, oni su prekinuli dogovor sa nama i pokušali da ponovo pregovaraju– izjavio je Tramp u nedelju. Si Điping vidi američke zahteve kao kršenje kineskog suvereniteta i ima podsticaj da zadrži globalizaciju netaknutom, budući da je Kina značajno profitirala u zapanjujućoj dvadesetogodišnjoj razvojnoj eksploziji. Kineski lider nije spreman da popusti ništa više od Trampa.

– Kina osjeća da ne mora popustiti- izjavio je u ponedeljak Kate Bolduan, CNN-ov bivši američki ambasador u Kini, Max Baucus i dodao:

– Dodajte tome da je čuvanje obraza u Kini velika stvar. Predsednik Si Đinping ne želi da izgleda kao da se povukao. Mislim da Amerikanci to ne razumeju– rekao je bivši senator iz Montane.

Dok je Tramp u ponedeljak izjavio da će razgovarati sa Si Đipingom na samitu G20 u Japanu krajem juna – koji se sada nazire kao posledični sastanak – jaz je možda preširok da bi se do tada premostio.

Happytv.rs
Foto: Twitter/Printscreen/realDonaldTrump

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter