Izvor:
15.05.2019 u 16:05
0

TRGOVINSKI RAT SAD I KINE: Tramp upozorio Kinu da ne povisuje dažbine, Peking neće progutati „gorke plodove“!

Kina je saopštila da će povećati carine na 60 milijardi američkih dolara od prvog juna, čime će produžiti bilateralni trgovinski rat.

Potez je došao nakon što su SAD udvostručile carine na 200 milijardi dolara na kineski uvoz.

Eskalacija je pogodila tržište deonica, a tržišta u Aziji su pala nakon što se Vol Strit zatvorio oštrim gubicima.

Američki predsednik Donald Tramp upozorio je Kinu da ne povisuje dažbine, ali Peking kaže da neće progutati "gorke plodove" koji su ugrozili njegove interese.

Uključeni su proizvodi govedine, jagnjetine i svinjetine, kao i različite vrste povrća, voćnih sokova, čajeva i kafe.

Kineski Ministar spoljnih poslova Geng Shuang izjavio je na informativnom sastanku, u Pekingu da se Kina nikada neće predati spoljašnjem pritisku.

Ovaj potez pogodio je berze u SAD.

Najnoviji krug američko-kineskih trgovinskih pregovora završen je u Vašingotnu bez dogovora.

SAD tvrde da je kineski trgovinski suficit sa SAD rezultat nepoštenih praksi, uključujući državnu podršku domaćim kompanijama.

Takođe optužuje Kinu da krade intelektualnu svojinu od američkih firmi.

Osim što je naložio povećanje tarifa kineskog uvoza od 200 milijardi doalra, Tramp je uputio američko odeljenje za trgovinu da započne proces podizanja carina na preostali uvoz iz Kine koji se procenjuje na 300 milijardi dolara.

"Kina ne bi trebala da uzvrati, samo će pogoršati" – istakao je Tramp.

Trampov pristup u sporu stavio ga je u sukob sa svojim vrhunskim ekonomskim savetnikom Larijem Kudlovom koji je rekao da će obe strane patiti.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter