KURC: "EU mora biti reformisana..."!

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc istakao je danas u Beču da treba reformisati EU, ali da to ne znači da je treba slabiti već jačati i to tako što će imati veće prisustvo tamo gde je neophodna saradnja i što će istovremeno članicama biti dopušteno da odlučuju o pitanjima koja su od nacionalnog značaja.

Kurc, koji je proteklih dana zbog zahteva za debirokratizacijom Brisela i smanjenjem uredbi EU kritikovan, naglašava da je njegova Narodna partija Austrije (OVP) proevropska snaga koja se zalaže za EU i da je Austrija aktivan član, ali da isto tako veruje da EU može i mora biti bolja.

Na skupu Saveza penzionera Austrije Kurc je ukazao da je dok je četiri godine bio ministar inostranih poslova Austrije putovao po svetu i video da drugi regioni na zemaljskoj kugli ne spavaju.

- Pre par godina smo još imali situaciju da su Kinezi kopirali evropsku ili američku tehnologiju, a danas smo u situciji da u mnogim oblastima Kinezi prednjače. Najbrži interent nema Evropi veh Južna Koreja. Inovacija ima u SAD, Aziji. Moramo ponovo da budemo delotvorniji, snažniji da bi na međunarodnom planu igrali veću ulogu, a to je važno da bi mogli da osiguramo dalje blagostanje, socijalnu državu - poručio je on.

Kurc je kazao da želi snažniju EU, u kojoj se sarađuje, koja je najdelotvornija po pitanjima spoljne i bezbednosne politike, digitalnog i drugog zajedničkog tržišta, svuda tamo gde jedna država ne može ništa učiniti sama.

- Međutim potrebno je i da EU prepusti oblasti u kojima zemlje članice, ili regioni mogu sami odlučivati. Ne treba više birokratije EU, već više sloboda i šarolikosti“ - smatra on.

Istakao je da oni koji veruju da Evropa može sve srediti pogrešno razmišljaju, a s tim u vezi je pomenuo sodijaldemokrate koji smatraju da nivo socijalne pomoći i penzija u svim članicama treba da bude isti.

- Mi smo danas doneli odluku o povećanju penzija. Doneli smo odluku da se minimalna penzija poveća sa 995 na 1.200 evra. Kako tako nešto moze da funkcioniše širom EU. Da li u Rumuniji minimalna penzija treba bude na tom nivou, ili naša smanjena na njihov nivo? Ako se podigne minimalna penzija u Rumuniji postavlja se pitanje ko će to plaćati jer Rumuni to ne mogu, a Austrija, Nemačka i druge to sigurno neće hteti - objasnio je on svoj stav.

Kurc je upozorio na opasnost vezivanja utopijske ideje za EU.

- Ono što možemo sami treba sami i da regulišemo, a istovremeno da jačamo EU tamo gde je to potrebno i gde samo Evropa može to rešiti, kao što su spoljna i bezbednosna politika, zajedničko tržište. Nama je potrebno više Evriope u oblastima gde moramo sarađivati i manje tamo gde mogu same članice odlučivati - poručio je on.

 

Happytv.rs
Foto: Arhiva

 

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30 Rano jutro
06.45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Parovi - Jutarnja kafica
11:55 Vesti
12:00 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
13:50 Dnevnik
14:10 Parovi - Jutarnja kafica
14.30 Serija: Suze moje sestre
15:20 Posle ručka
16:00 Vesti
16:10 Posle ručka - nastavak
17:30 Telemaster
18:10 Glamur
18:30 Kviz: Naslovna strana
19:00 Upoznajte parove
21:00 Goli život
23:00 Parovi - Poželi pesmu
02:30 Parovi - Live