Izvor:
17.05.2019 u 09:23
0

SUSRET KATRUGALOSA I ČAVUŠOGLA: Tenzije Grčke i Turske nastavljene!

Ministar spoljnih poslova Grčke Jorgos Katrugalos tokom sastanka sa svojim turskim kolegom Mevlutom Čavbušogluom pozvao je Tursku da okonča svoje, kako je rekao, ilegalne aktivnosti u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni oko Kipra.

Sastanak dvojice ministara održan je na marginama ministarskog sastanka Saveta Evrope u Helsinkiju, u momentu kada su pojačane tenzije između dve zemlje zbog turskih istraživanja i bušotina u kiparskoj eksluzivnoj ekonomskoj zoni i zbog turskih vojnih vežbi na Egeju.

Prethodno je Katrugalos ponovio grčku podršku za pridruživanje Turske u Evropsku uniju.

– Mi smo među nekoliko evropskih zemalja koje još uvek veruju u to – rekao je Katrugalos, ali je napomenuo da Turska „mora prvo da poštuje svoje obaveze“, naglašavajući da pristupanje Ankare EU zavisi od „poštovanja ne samo međunarodnog prava, već i poštovanja ljudskih prava, kao i vladavine prava".

Napetost između Atine i Ankare je u porastu nakon što je tursko Ministarstvo spoljnih poslova optužilo Grčku da skriva teroriste, jer je grčki sud oslobodio devet turskih državljana, etničkih Kurda,optuženih da su članovi terorističke organizacije.

Portparol turskog Ministarstva spoljnih poslova izjavio je da takva odluka grčkog suda „jasno prekida“ napore u borbi protiv terorizma u Evropi.

Osumnjičeni su uhapšeni i pritvoreni uoči posete turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Grčkoj u decembru 2017. godine, pod sumnjom da su povezani sa krajnje levičarskom grupom iz Turske okrivljenom za niz napada i samoubilačih napada u Turskoj od 1990. godine.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter