KINESKI MINISTAR SPOLJNIH POSLOVA: Kina protiv jednostranih sankcija SAD prema Iranu!

 Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji rekao je danas iranskom ministru inostranih poslova Mohamadu Džavadu Zarifu da se Kina apsolutno protivi jednostranim sankcijama koje su SAD nametnule Teheranu.

Kina podržava Iran da zaštiti svoja legitimna prava i razume situaciju u Iranu, rekao je Vang na sastanku sa Zarifom u Pekingu, navedeno je u saopštenju kineskog Ministarstva spoljnih poslova.

Zarif je doputovao u Peking nakon posete Japanu koji je poput Kine, jedan od glavnih uvoznika sirove nafte iz Persijskog zaliva, u sklopu intenzivnih diplomatskih napora za spašavanje nuklearnog sporazuma između Teherana i svetskih sila usred krize koja se odvija između Irana i SAD.

Iranska novinska agencija IRNA je citirala Zarifa koji je u Pekingu rekao da je međunaraodna zajednica uglavnom izdavala saopštenja umesto da sačuva sporazum. 

Američki predsednik Donald Tramp povukao iz sporazuma šest svetskih sila sa Iranom iz 2015. i nametnuo je Iranu široke sankcije koje su osakatile iransku ekonomiju.

Nakon što je Trump povukao Ameriku iz sporazuma, drugi potpisnici - Evropska unija, Francuska, Britanija, Kina, Rusija i Nemacka - pokušavaju da ga spasu.

Iran je nedavno upozorio da će nastaviti obogaćivanje urana na višem nivou ako novi sporazum ne bude postignut do 7. jula.

 

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Sreda
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Serija: Kazna
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Parovi - Nominacije
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro